Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku Patrijaršiju

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas, u ranim večernjim satima, u svoju stavropigijalnu lavru Pećku Patrijaršiju, saopštila je SPC.

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku Patrijaršiju
Patrijarh Porfirije u Pećkoj Patrijaršiji (Foto SPC)

U Patrijarhovoj sveštenoj pratnji nalaze se preosvećena gospoda episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu, navode iz SPC.

Patrijarh Porfirije će sutra služiti svetu Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji, a zatim će se sresti sa svojim stipendistima iz Fonda Privrednik i Zadužbine Sime Igumanova.

"Njegova Svetost gaji posebnu ljubav prema Pećkoj Patrijaršiji ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijaraha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji. Nedavno je o tome zapisao:

U Peći sam mnogo manje u rukama držao knjigu, jer sam i svesno i intuitivno osećao da sam na mestu na kome se stvarala istorija naše Crkve i naroda, da su tu na mermernom prestolu Svetog Save sedeli arhiepiskopi srpski i patrijarsi i predsedavali saborima. Tako i sam nedavno, kada sam boravio u ovoj patrijaraškoj stavropigiji, dugo stajao pred kivotom prvog srpskog patrijarha Joanikija, razmišljajući o iskušenjima i odlukama koje je donosio u buri okolnosti u kojima je živeo", napominje se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023