Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije stigao je večeras, uoči Vidovdana, u posetu manastiru Gračanica.

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu
Patrijarh Porfirije u Gračanici (Foto Kim)

U porti manastira patrijarha je dočekao vladika Teodosije, sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Srpske liste i vernici.

"Na ovom prostoru doživeo sam tajnu slobode u Hristu kao unutrašnjeg našeg odnosa sa Bogom, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi, a kada smo s njim i da smo najmanji itekako postajemo slobodni od smrti, prolaznosti, slobodni za život večni. Radujem se što sam večeras ovde i siguran sam da će Bog dati da to bude što češće baš da bismo se tešili verom vašom i našom uz blagoslov Boga Gospoda", rekao je patrijarh Porfirije i izrazio zahvalnost episkopu raško-prizrenskom Teodosiju.

"Vaš prvi dolazak ovde posle izbora za patrijarha srpskog svima nama, sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu, i ovoj dečici je veliko okrepljenje i ohrabrenje da istrajemo na svom krsnom putu, Hristovom putu i da ostanemo na ovim svetim prostorima", kazao je vladika Teodosije.

Patrijarh srpski Porfirije će sutra, na Vidovdan, sa vladikama i sveštenstvom služiti svetu liturgiju u porti manastira Gračanica, a potom i parastos srpskim junacima na Gazimestanu.

Tokom obilaska manastira Gračanica patrijarh Porfirije praćen je pesmom monaha.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022