Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije stigao je večeras, uoči Vidovdana, u posetu manastiru Gračanica.

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu
Patrijarh Porfirije u Gračanici (Foto Kim)

U porti manastira patrijarha je dočekao vladika Teodosije, sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Srpske liste i vernici.

"Na ovom prostoru doživeo sam tajnu slobode u Hristu kao unutrašnjeg našeg odnosa sa Bogom, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi, a kada smo s njim i da smo najmanji itekako postajemo slobodni od smrti, prolaznosti, slobodni za život večni. Radujem se što sam večeras ovde i siguran sam da će Bog dati da to bude što češće baš da bismo se tešili verom vašom i našom uz blagoslov Boga Gospoda", rekao je patrijarh Porfirije i izrazio zahvalnost episkopu raško-prizrenskom Teodosiju.

"Vaš prvi dolazak ovde posle izbora za patrijarha srpskog svima nama, sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu, i ovoj dečici je veliko okrepljenje i ohrabrenje da istrajemo na svom krsnom putu, Hristovom putu i da ostanemo na ovim svetim prostorima", kazao je vladika Teodosije.

Patrijarh srpski Porfirije će sutra, na Vidovdan, sa vladikama i sveštenstvom služiti svetu liturgiju u porti manastira Gračanica, a potom i parastos srpskim junacima na Gazimestanu.

Tokom obilaska manastira Gračanica patrijarh Porfirije praćen je pesmom monaha.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021