Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu

Patrijarh srpski Porfirije stigao je popodne u manastir Gračanica gde ga je dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom. 
Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu
Patrijarh Porfirije i vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom (Foto V.M.)

Patrijarh Porfirije služiće sutra ujutru svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i parastos kosovskim junacima stradalim 1389. godine u boju. 

Podsetimo, vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno služio pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine će biti održan u manastiru Gračanica.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je i da će od КFOR-a zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave.

U porti manastira Gračanica večeras će biti dodeljene književne nagrade na tradicionalnoj manifestaciji "Vidovdansko pesničko pričešće".Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023