Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije stigao na Kosovo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je tokom popodneva u Prizren gde ga je ispred Sabornog hrama Svetog Đorđa dočekao episkop raško-prizrenski Teodosije, vikarni vladika novobrdski Ilarion i sveštenstvo ove eparhije.

Patrijarh Porfirije stigao na Kosovo
Patrijarh Porfirije u Crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu (Foto SPC)

Vladika Teodosije poželeo je dobrodošlicu patrijarhu čije je ustoličenje najavljeno za petak u Pećkoj Patrijaršiji, rekavši da poseta patrijarha Porfirija za sve koji žive u tom gradu, za sve sveštenike, profesore i učenike Bogoslovije Svetih Кirila i Metodija i malobrojne vernike veliko ohrabrenje.

"Vaša poseta predstavlja veliki podstrek nama da učinimo svaki napor da se ovde, u našem gradu, i dalje slavi i proslavlja ime Božje i da se služi sveta Liturgija", istakao je vladika Teodosije.

Posle svečanog čina doksologije, odnosno hvalospeva, patrijarh Porfirije blagoslovio i razgovarao sa malobrojnim Srbima koji su ostali da žive u Prizrenu i okolini.

Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije posetiće u petak 14. oktobra 2022. godine, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, Pećku Patrijaršiju, gde će "načalstvovati na svetoj liturgiji" uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom biće obavljen svečani čin ustoličenja Porfirija u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, navodi se na sajtu SPC.

 Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022