Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Šaljemo pomoć braći u Ukrajini

Patrijarh Porfirije objavio je na svom Instagram nalogu da je odlučeno da se Ukrajini uputi materijalna pomoć.

Patrijarh Porfirije: Šaljemo pomoć braći u Ukrajini
Patrijarh Porfirije (Foto Tanjug)

„U bratskoj ljubavi i u molitvenom duhu za mir, rešili smo da uputimo materijalnu pomoć našoj potrebitoj braći u Ukrajini. A mitropolit Onufrije će sigurno znati kome je ona najpotrebnija“, naveo je Porfirije na Instagramu.

Patrijarh Porfirije je u Hramu Svetog Save zamolio da se u molitvi svi setimo onih koji stradaju danas u Ukrajini.

"U duhu ove današnje jevanđeljske priče ja vas molim i tako smo odlučili da sve priloge koji se skupe u hramovima na svetim liturgijama i mimo njih i danas i ovih dana saberemo i uputimo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i njenom mitropolitu Onufriju", rekao je patrijarh.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023