Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Sačuvati svetinje

Srpski patrijarh Porfirije izjavio je da su Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji baština Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svetinje srpskog naroda, ali da se sve što je duhovno nikada, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka ili na jedan narod.
Patrijarh Porfirije: Sačuvati svetinje
Patrijarh Porfirije u Visokim Dečanima (Foto Tviter@DecaniMonastery)

"Baš zato što je duhovno, iako je naše, to prevazilazi i po značaju i po lepoti granice u kojima mi postojimo i kojima mi pripadamo i to jesu svetinje koje su kulturna baština čitavog sveta. Zato ne treba da nas čudi što su sve pobrojane svetinje i pod zaštitom Uneska", rekao je patrijarh posete manastiru Visoki Dečani, prenosi Informativna služba SPC.

On je istakao da zato svi treba da, kao što to monasi i Crkva čine, i na lokalu i šire, ali i globalno, rade na tome da se ovakve svetinje zaštite kao kulturna baština iz 14. veka, "nešto što je ljudski rod najuzvišenije i najlepše mogao da da i jeste dao u ovim svetinjama".

"Svi činioci, dobronamerni, treba da ulože napor ne samo da se čuvaju i očuvaju ove svetinje nego da imaju značaj koji su imale kroz istoriju; značaj za nas, jer jesu naše nasleđe, pravoslavno srpsko, ali i za sve druge ljude", zaključio je patrijarh Porfirije.Ostale vesti

Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022
Počeo Petrovski post
Post Svetih Apostola koji se često naziva i Petrovski, Petropavlovski ili letnji počeo je danas. Ove godine traje tri sedmice i jedan dan.
  • 20.06.2022
Trojičin dan obeležen u selu Vrbičane kod Prizrena
Posle trojičindanske liturgije koju je služio iguman Mihailo u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, pedesetak raseljenih Srba iz planinskog sela Vrbičane se uputilo u svoje selo da obeleže slavu crkve posvećene prazniku silaska Svetoga Duha na apostole u narodu poznatijem kao Svete Trojice.
  • 13.06.2022
Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu
Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.
  • 12.06.2022
Danas su Svete Trojice, zašto se nose venčići

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

  • 12.06.2022
Desetak Srba obišlo groblje u Prištini na Zadušnice
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Kao i ranijih godina, u većem delu grobljanske parcele primetan je korov, a još uvek se mogu videti i polomljeni ili oštećeni nadgrobni spomenici.
  • 11.06.2022