Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Program naše crkve i ovog patrijarha je mir

Program naše crkve i ovog patrijarha je mir i samo mir, praštanje i pomirenje sa onima koji su nam prvi sused, poručio je patrijarh Porfirije nakon ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji.
Patrijarh Porfirije: Program naše crkve i ovog patrijarha je mir
Parijarh Porfirije (Foto Kim)

Nakon liturgije koja je služena povodom praznika Pokrova presvete Bogorodice, pred velikim brojem vernika ustoličen je srpski patrijarh Porfitrije.  

"Sveta liturgija, koja je i sveta ikona, glavni je razlog zbog kojega smo ovde. Zbog kojeg je srpski patrijarh danas ovde. To je razlog koji nam daje mogućnost da smo svi ovde, za zajednicu i ljubav", rekao je posle ustoličenja patrijarh Porfirije.

"Sve vas ovde sabrane, ali i one koji nisu ovde, pozivam da se molimo za sve naše ljude, za svu našu braću i sestre, ali i za one sa kojima živimo ovde, pre svega braću Albance, da zajedno gradimo mir. Oni su i u zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Dečane. Ti Albanci, koji su muslimani, su znali da je tu prisutan Bog, znali su da se u pravoslavnim hramovima moli i za njih i njihovu decu. Da su svi Božja deca, to su svi znali. Želeo sam da ovo podvučem, da se ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi, da se ne bi pripisivao drugi program, program kojim mnogi, govoreći o miru danas čitavom svetu danas žele nemir, štaviše, nameću ga.

On je naglasio da je program naše crkve i ovog patrijarha "mir i samo mir, praštanje i pomirenje sa onima koji su nam prvi sused".

"Naša deca su najvažnija nama koji ovde živimo i šansu da im omogućimo da žive u miru imamo mi, a ne neko drugi. Zato danas poručujemo i Srbima i Albancima i svima drugima: nađimo u sebi snage i čuvajmo jedni druge. Mir koji dolazi kao dar Božji jedini je i nepokolebljiv", kazao je novoustoličeni patrijarh.

"Pećki tron je tron najbliži Bogu koji je narod sagradio i zato je Pećka patrijaršija najvažniji hram i naša kuća. Odavde celom srpskom narodu dolazi blagoslov", rekao je on.

"Taj božji blagoslov čuva sve naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Čuva tako crkvu Hristovu i naš narod da opstane na Kosovu i Mrtohiji. Ovde smo se rodili, u Pećkoj patrijaršiji, Dečanima, Gračanici, Svetim Arhangelima. Kad god dođemo na Kosovo, vraćamo se kao bludni sin domu očevom iz stranih zemalja. Niko drugi ne grad i ne čuva pećki tron kao što to rade pećke monahhinje, ali i mnoge druge monahinje i monasi s Kosova i Metohije i vi, dragi Srbi koji živite na Kosovu i Metohiji uzdižete pećki tron. Vaš život i vera su deo našeg opšteg saveza sa Bogom. Naša međusobna podrška i naše zajedničke molitve deo su naše neraskidive zajednice, iznad svake granice i iznad svake politike. Zato je, sestre i braćo, sabrani ovde u Pećkoj patrijaršiji važno da se molimo presvetoj Bogoridici da nas zastupa, a sinu njenom da nam podari mir", rekao je patrijarh.

Veliki broj vernika prisustvovao je svečanoj liturgiji i ustoličenju patrijarha. Osim onih koji su došli iz različitih krajeva Kosova, na praznik su doputovali i vernici iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske.

"Znači nam ovo mnogo, ja sam bio i kada se ustoličio patrijarh Irinej. Mnogo znači ovo i za mene i za suprugu, mi smo ovde od sinoć. Slava je i mi dolazimo svake godine. Patrijarh je poručio sve najbolje i za srpski narod i za Albance koji su ovde i koji poštuju crkvu", kazao je Zvezdan Maksić iz Goraždevca.

"Došla sam iz Berana na ustoličenje patrijarha, to je naš patrijarh i naša srpska crkva. Mnogo mi znači što imam priliku da dođem u Pećku Patrijaršiju da dam podršku patrijarhu na ovaj način i jedinstvu srpske pravoslavne crkve. Bila sam ovde i 2010. godine na ustoličenju patrijarha Irineja“, kazala je Jasmina Đukić.

"Ovo je treće ustoličenje kome prisustvujem, i patrijarhu Pavlu i patrijarhu Irineju i danas patrijarhu Porfiriju tako da veće časti i ponosa za mene nema. Vrlo sam uzbuđen zbog ovog čina i nadam se da će i današnji događaj da protekne u najboljem redu i da ćemo kao i sav narod da jednostavno doživimo bolja vremena sa našim patrijarhom", kazao je Slaviša Vukosavljević, Pećanac koji od ratnih sukoba živi u Beogradu.

Vukosavljević pozdravlja govoro patrijarha koji je pozvao na mir. „Mir koji će narod da donese i mi pozivamo na trajan mir na ovom prostoru“, kazao je ovaj Vukosavljević.

"Pećanac sam ali povremeno odem u Beograd pa se vratim. Peć je uvek sa nama i u nama. Ono što bih želeo kao sav verni narod sa područja Kosova i Metohije je da patrijarh stoluje u Peći u drevnoj našoj Pećkoj Patrijaršiji, to bi mnogo značilo za nas i naš narod. Mislim da su se sada stekli uslovi, u doba interneta i mogućnosti, elektronske komunikacije Ta tehnička potreba da patrijarh bude u Beogradu je smanjena. Što se tiče organizacije, fasciniran sam“, kazao je Zoran Bojić.

Službi u Pećkoj patrijaršiji je prisustvovao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ali i arhijereji Makedonske pravoslavne crkve. Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022