Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Patrijarh Porfirije (Foto SPC)

"Niko ne treba Crkvu da uči, da joj objašnjava šta je Kosovo i kako Crkva treba da postupa na Kosovu i oko Kosova", rekao je patrijarh Porfirije, nakon molebana za narod na Kosovu i Kosovo u hramu Svetog Save.

On je dodao da je SPC na Kosovu oduvek, nikad nije odstupala i nije napustila Kosovo i Metohiju, i nikada pa ni sada nije ostavila narod i svetinje, sela i gradove, sve ono što Kosovo "kao biser jeste".

Kako je istakao, "Crkva je na Kosovu i Metohiji i sada i uvek će biti, Crkva je tamo ne naprosto u mislima iz udobnih kabineta i komfornih salona, ne praznim i histeričnim rečima koje najčešće samo zvone, nego delom".

"Ona je tamo onim što ona jeste, ona je tamo sobom. Crkva je kroz vekove čuvala kosovski duh i nosila ga sobom gde god da je Crkva u našem narodu. Crkva je Kosovo donela u sve naše gradove, u svaki pedalj zemlje gde mi živimo", rekao je patrijarh Porfirije.

Podsetimo, SPC je najavila da će tokom uskršnjeg posta svakog petka u više beogradskih hramova služiti moleban za narod na Kosovu i Kosovo.Ostale vesti

Tribina “Sveta liturgija - delo važnije od života” sutra u Gračanici
Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 28. marta 2023. godine s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu na temu “Sveta liturgija - delo važnije od života”.
  • 27.03.2023
Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023