Vesti
Religija

Patrijarh: Kosovo je naš Jerusalim

Patrijarh srpski Irinej ocenio je danas da je to što se dešava na Kosovu i Metohiji velika nepravda moćnih i silnih prema malom narodu kao što je srpski i prema našoj velikoj istoriji i kulturi, ali je istakao da “mi nikada nećemo dozvoliti da Kosovo bude izgubljeno”.
Patrijarh: Kosovo je naš Jerusalim
Patrijarh Irinej (Foto spc.rs)

Patrijarh je rekao da taj problem poznaju ne samo sve crkve koje, kako je rekao, dele naše mišljenje po pitanju KiM, već da je onaj pošteni i objektivni svet, koji misli i razmišljanja pošteno, na našoj strani.

Druga stvar je, istakao je patrijarh, to što politika deli ljudi.

"Kosovo nije samo geografija, Kosovo je naš Jerusalim, naša svetinja, sve ono što se korenilo u srpskoj istoriji i kutluri, naše najveće svetinje su tamo i taj narod, koji je bio brojan na Kosovu i Metohiji, nije otišao svojom željom i voljom nego je na to bio prinuđen... A ta prinuđenost je trajala dugo vremena, preko 100 godina se vodi ta borba i nažalost moćnici su stali u zaštitu onih koji su tome doprineli", rekao je patrijarh Irinej za TV Pink.

Crkva čini sve da u susretu sa predstavnicima drugih crkava ukaže na stanje na Kosovu i Metoiji, istakao je poglavar SPC.

Istovremeno, dodao je, postoje moć, sila i pravda - ljudska i božanska.

"Nažalost ima država, jedna velika sila za koju prošlost i istorija ne znače mnogo, oni sude prema sadašnjem stanju i orijentišu se prema njima", rekao je patrijarh podsetivši da je srpska zajednica sa Albancima živela bez problema sve do pred kraj 17 veka kada je čak 30.000 porodica napustilo Kosovo", ističe on.

"Od tada počinje naša tragedija. Mada je seoba bilo i mnogo ranije", naveo je prvi među jednakima.

Upitan da li može da zamislli da je Kosovo izgubljeno, Patrijarh kaže da to može tako da izgleda u našoj svesti i u naše osećanju, ali da Kosovo ne može da bude izgubljeno, niti ćemo, kako je rekao, mi na to pristati.

Ukazao je da "ono što je silom otetom silom se i vraća".

"Nikada nismo prihvatali to stanje. Mi smo mnogo živeli sa Albancima i nismo imali probleme, ali je neka politika je učinila da ih ohrabri da žele i pokušavaju da nam otmu naše svetinje i da ih prikažu kao svoje", rekao je patrijarh i kao najbolji primer naveo Hram Svetog Spasa u Prištini koji je i ne samo on, kako je rekao, Albancima "trn u oku".Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023