Vesti
Religija

Patrijarh Irinej: Nikakva podela, ne smemo da im damo Kosovo

Crkva ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji, rekao je u Gračanici patrijarh srpski Irinej, koji je u društvu patrijarha antiohijskog i sveg Istoka Jovana X i velikodosnojnika pravoslavne crkve obišao manastir u ovom mestu.
Patrijarh Irinej: Nikakva podela, ne smemo da im damo Kosovo
Patrijarh Irinej u Gračanici (Foto Kim)

"Nikakva podela, ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo", rekao je patrijarh irinej u Gračanici i dodao:

"Crkva nikada nije menjala svoj stav, njen je stav - tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar", bio je jasan patrijarh.

"Pratimo sve ono što se ovde dešava. Vaš položaj je težak, možda teži nego ikada, ali moramo se svi boriti da se ovde održimo. Dok smo ovde, to je naše, ako budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to već neće biti naše. Može biti u srcu, ali ne, nadamo se pre svega u pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima. Bilo je mnogo teških vremena u prošlosti. Moramo učiniti sve da i ovo prođe. Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi, ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ponova postati ovde gde jesmo i ostati za svagda", zaključio je patrijarh srpski Irinej.

Partijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X koji je na Kosovo došao sa predstavnicima SPC kazao je da srećan što je obišao pravoslavne svetinje i srpski narod.

"Srećni smo i radosni što smo videli naš srpski narod u ovom manastiru i oko manastira, narod koji je prošao jako težak period ali su ipak hteli da ostanu ovde u njihovim kućama  i u njihovom domu. Molimo se za igumaniju ovog manastira i njene sestre, da ih Bog čuva i da ih čuva Bogorodica", kazao je patrijarh Jovan.

Govoreći o svojoj crkvi i narodu Istoka, patrijarh Jovan je kazao da i tamošnji muslimani posećuju pravoslavne svetinje i poštuju Bogorodicu.

"U našim zemljama Siriji i Libanu, u svim manastirima koji nose ime Bogorodice njih posećuju i muslimani i uzimaju blagoslov. Ovaj manastir koji takođe nosi ime Bogorodice ali i drugih svetitelja su takođe  moraju biti poštovani od svih religija. Poštovanje jedni druge i religija mora da počne jer naša vera to od nas traži. Mi smo danas sa vama u ovom svetom manastiru koji nosi ime Bogorodice i pozivamo narod u celom svetu da svi živimo zajedno i poštujemo jedni druge", poručio je patrijarh Jovan X i naglasio da se moli za ovdašnji narod.  

"Mi sad prolazimo ono što ste vi prošli 99. godine, ali naš pravoslavni narod želi da ostane u njihovoj zemlji, te danas koristim priliku da se molim Bogu za vas da ostanete, budete uvek ovde i ne odete odavde", kazao je patrijarh antiohijski i sveg Istoka.

Patrijarhe Irineja i Jovana X u Gračanici su dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije i igumanija Stefanida koji su svome gostu uručili ikonu Presvete Bogorodice.

Osim crkvenih velikodostojnika patrijarhe Irineja i Jovana X dočekali su i malobrojni vernici sa centralnog Kosova, među kojima su bili i učenici osnovnih i srednjih škola.

Predstavnika lokalne vlasti danas nije bilo u manastiru, ali je među prisutnima bio beogradski oficir za vezu Dejan Pavićević . On nije želeo da daje nikakve izjave medijima, istakavši da je on danas u Gračanici kao  "predstavnik države". 

Građani zameraju lokalnim predstavnicima što nisu dočekali partrijarha

Međutim, građani koji su se okupili u manastiru razočarani su, kako kažu, bojkotom predstavnika institucija. 

"Ovo je odraz stanja u kojem se nalazimo. Umesto da danas uvedu radnu obavezu koja je bila uvedena onda kada su išli za Mitrovicu i dočekuju Vučića, oni nisu našli za shodno da dočekaju patrijarha Irineja u konaku manastira Gračanica. Za mene je ovo, što se tiče Ljubinka Karadžića, što se tiče Srđana Popovića, sraman čin. Zato što, prvo, nisu obavestili narod, i drugo, nisu našli za shodno da dođu i dočekaju svog patrijarha", kazao je Živorad Lazić, profesor prava i predstavnik SNF-a.

Momir Micić iz Gračanice kaže da je ovaj dolazak srpskog patrijarha ima poseban značaj.

"Znači za srpski narod ovde, samim tim što nas posećuju i što misle na ovaj narod ovde koji je preostao, a dokle će biti, videćemo".

I on zamera predstavnicima institucija što nisu došli danas.

"Nisu se pojavili, nisu ni obavestili narod. Glavnokomandujući u opštini nisu odreagovali i došli. Nemaju vremena, jer su prezauzeti drugim obavezama. Tamo su gde ima para, gde se nešto vrti", kazao je meštanin Gračanice Momir Micić.

Tokom posete predstavnika dve pravoslavne crkve u Gračanici je bilo pojačano prisustvo Kosovske policije. 

Nakon dvodnevnog boravka na Kosovu, crkvene delegacije uputile su se u Niš.Ostale vesti

Orahovac: Obeležen praznik Pokrov Presvete Bogorodice
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, danas na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, služena je sveta liturgija u prisustvu vernika iz Orahovca i Velike Hoče. Praznik je obeležen i u manastiru Sokolica.
  • 14.10.2021
Pokrov Presvete Bogorodice
Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. To je ujedno i hramovna slava manastira Sokolica i Pećke Patrijaršije.
  • 14.10.2021
Danas je Miholjdan
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. 
  • 12.10.2021
Danas je jesenji Krstovdan
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se proslavlja jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena pronašla krst na kojem je razapet Isus Hrist. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2021
Sahranjen iguman manastira Duboki Potok

Na manastirskom groblju u Dubokom Potoku sahranjen je iguman ove svetinje otac Romilo.

  • 21.09.2021
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona
U manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen Maloj Gospojini. Više desetina vernika prisustvovalo je liturgiji koju su služili gračanički sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinković i đakon Bratislav Bogdanović.
  • 21.09.2021