Patrijarh Irinej: Muzička škola u Stanišoru oaza duhovnosti

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej posetio je danas posle podne u Stanišoru kod Gnjilana Muzičku školu “Stevan Hristić”. U prisustvu više od stotinu vernika, patrijarhu u čast učenici i profesori pripremili su koncert na kojem su se predstavili mladi muzički talenti Kosovskog Pomoravlja, koji već godinama, osvajaju brojne nagrade na školskim takmičenjima širom Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
 • Patrijarh Irinej (Foto: RTV Puls)

Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej je naglasio značaj obrazovanja i dečjeg stvaralaštva u životu Srba na Kosovu i Metohiji.

“Muzička škola u Stanišoru je oaza duhovnosti i kulture. To je dokaz da ćemo pored svih iskušenja koja nas čekaju opstati na ovim prostorima. Mi treba da se borimo kulturom i umetnošću jer je naš narod darovit. Mnogo ste me oduševili i mnogo sam radostan što sam danas sa vama ovde”, rekao je srpski patrijarh.

Ovo je prvi put da patrijarh SPC boravi u Kosovom Pomoravlju.

Posle Stanišora, patrijarh Irinej se, u pratnji vladike Teodosija i sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske, uputio u manastir Draganac gde će služiti liturgiju i obratiti se narodu.

Srpski patrijarh je prekjuče otpočeo svoju posetu svetinjama na Kosovu i Metohiji i do sada je, pored Pećke patrijaršije, obišao manastire Visoke Dečane i Zočište, kao i Peć, Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.

Ostale vesti

 • Danas su Cveti

  Danas su Cveti

  Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas Cveti, dan kada je Isus Hristos, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim.

 • Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

  Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

  Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

 • "Zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska"

  Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na KiM da ostanu i poručio da "srpska zemlja ne može biti tuđa, nego srpska". Patrijarha Irineja je u porti hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici dočekao veliki broj vernika među kojima je bilo najviše dece.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane