Patrijarh ipak nije došao na Kosovo. Neslaganja oko dodele ordena

Posetom srpskih arhijereja Pećkoj Patrijaršiji, nastavljeno je obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Među okupljenima nema srpskog patrijarha Irineja.

Podeli ovaj članak sa:
  • Arhijereji SPC u Pećkoj Patrijaršiji (Foto Radio Goraždevac)

Osim mitropolita dabro-bosanskog Hrizostoma, niko od članova Sinoda Srpske pravoslavne crkve danas nije došao u manastir Pećka Patrijaršija, uključujući i patrijarha.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije opravdava izostanak patrijarha Irineja zdravstvenim stanjem i godinama.

„Ovo je osamstogodišnji sabor naše crkve na čelu sa njegovom svetošću našim patrijarhom Irinejem, naslednikom Sv. Save. Ovaj sabor je počeo u Žiči. Njegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe ali većina arhijereja su ovde prisutni, medju njima i episkop Raško-prizrenski koji je, eto, glavni ovde na raspetom Kosovu“, izjavio je mitropolit Amfilohije za Radio Goraždevac.

Veliki broj arhijereja protiv odluke da se Vučiću dodeli oreden

Mitropolit Amfilohije se ne slaže sa odlukom Sinoda da se orden Svetog Save dodeli predsedniku Aleksandru Vučiću i naglasio da se sa tom odlukom ne slaže ni veliki broj arhijereja, ali da će je ipak ispoštovati.

„Što se mene lično tiče a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nisu time zadovoljni. Nije bila ovo i prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić on je predsedik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali ali on nije predsednik Srpskog naroda u svetu. Crkva je ne samo Srbijanska crkva, ona je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu. Prema tome, Sabor kao takav ne može da se orjentiše partijski, sa poštovanjem prema svima i svakome“, izjavio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo arhiepiskopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

„Jedan dobar deo episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodišnjim, bude i jedan jesenji Sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za Sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio. Videćemo kako će to biti, jer za vreme obeležavanja sedamstopedeset godina (autokefalnosti), za vreme blaženog patrijarha Germana je bio vanredni Sabor, pa zašto nebi i sada bio“, rekao je Amfilohije.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve će večeras služiti Večernje bogosluženje u manastiru Visoki Dečani. Sveta arhijerejska liturgija biće služena sutra u manastiru Pećka Patrijaršija.

 

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane