Vesti
Religija

Pasjane: Proslava povodom obretanja moštiju Sv. Bosiljke Pasjanske

U crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu sutra će se obaviti proslava povodom obretenja moštiju Sv. mučenice device Bosiljke Pasjanske. Vernici će u toku liturgije moći da se poklone moštima Svete Bosiljke.
Pasjane: Proslava povodom obretanja moštiju Sv. Bosiljke Pasjanske
Mošti Sv. Bosiljke Pasjanske (Foto ERP)

Nakon obretenja (projavljenja) moštiju Sv. mučenice device Bosiljke Pasjanske koje je obavljeno 23. oktobra ove godine, svečano proslavljenje moštiju svetiteljke najavljeno je za sutra.

“Večeras će u crkvi u Pasjanu gde se mošti sada nalaze položene u drveni kivot, biti služeno bdenije, a ujutro u subotu sa početkom u 9.00 časova biće služena Sv. Liturgija kada će se vernici moći i pokloniti moštima svete Bosiljke”, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Pre dva dana u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u selu Pasjane kod Gnjilana, uz blagoslov Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, izvađene su iz stuba crkve mošti Svete Novomučenice Bosiljke.Ostale vesti

Danas je Sveti Sava, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

  • 27.01.2021
SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021