Vesti
Religija

Parastos na Gazimestanu: "Nećemo se predati"

Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
Parastos na Gazimestanu:
Episkop Teodosije služi parastos na Gazimestanu (Foto Kim)

Parastos su služili episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija, sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

"Nekada smo se borili ovde sa Turcima osvajačima, sada imamo jednu drugu borbu. Ima mnogo onih koji bi želeli da ne budemo na ovim prostorima, ali nećemo se dati, nećemo se predati i istrajaćemo, ne toliko svojim silama i snagom, koliko Božijom silom i našom verom, rekao je okupljenima vladika Teodosije i dodao da ima dobre vesti po pitanju svog zdravlja jer su mu tokom jutra stigli negativni rezultati sa testa na kovid-19.

Episkop Atanasije pozvao je vernike da i u narednim godinama dolaze ovde "sa nadom u vaskrsenje".

"Da istrajemo, da izdržimo. Mi smo narod, kako je rekao veliki pesnik Dučić, sa velikom duhovnom rezervom. Mi možemo mnogo da trpimo i mnogo da izdržimo. Tako smo prolazili kroz istoriju i vasrksavali", kazao je vladika Atanasije čiji su govor okupljeni pozdravili velikim aplauzom.

Na Gazimestanu je okupljeno oko 2 hiljade vernika koji pristigli iz različitih krajeva Kosova i centralne Srbije.

Istoričar i profesor Miloš Ković, jedan od osnivača “Pokreta za odbranu Kosova i Metohije”, bio je danas na Gazimestanu.

“Okupili smo se da se prebrojimo koliko nas ima, kao i kada smo pokrenuli apel za odbranu Kosova i Metohije. Učinićemo sve da sačuvamo Kosovo i Metohiju, to je naša zemlja i svi mi znamo ako pustimo KiM šta je sledeće. Dakle, mi ovde na Gazimestanu branimo Beograd, Takovo, Oplenac, Mačvu, to je naše. Nas stranke ne zanimaju, nikome nećemo uzeti poslanički mandat, ni ministarsku fotelju, ali ne damo ono što je naše, a naše je Kosovo i Metohija. Samo mirna reintegracija, svima nudimo zajednički život, svima ista građanska prava bez obzira na etničko poreklo, ovo je naše i nikada nećemo odstupiti”, naveo je Ković.

“Vidovdan je jedan od najvažnijih praznika u srpskoj istoriji i opredeljenje srpskog naroda na koju će stranu. Srbija i srpski narod su se u tom trenutku odlučili za nebesku stranu kao ratnici Hristovi. Slično i dan danas ispaštamo i nadamo se vaskrsenju i večnom životu”, rekao nam je Dalibor Balević iz Inđije.

“Došli smo ovde radi pružanja podrške našem narodu jer želimo da stavimo do znanja komšijama da nismo zaboravili, da smo tu zato što je ovde naše mesto. I ko je rođen i ko nije rođen ovde, svaki Srbin treba da obiđe Kosovo i Metohiju,“ rekao je Slobodan Belošević iz Beograda.

„’Sloga biće poraz vragu’, to je naš motiv. Sloga, da se držimo, da pokažemo komšijama da smo tu i da ćemo uvek biti tu, da će zemlja biti naša. Mogu da sruše kuću, ali će zemlja biti naša,“ istakao je u dahu Milivoje Vasiljević.

Na Gazimestanu su istaknuti brojni transpareni, ali je najupečatljiviji bio onaj sa porukom "Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore".

"Osećaj nije potpun iz više razloga. Jedan ću prećutati, nije za medije, a drugo je ponos, a i žalost. Vidovdan je stradanje i nada, ali više nada. Ovo je nada, ovi ljudi su nada i obaveza", rekao nam je sagovornik iz Zemuna.

Marija Maksimović kaže da je Vidovdan "najveći srpski praznik i dan stradanja srpskih junaka za našu srpsku zemlju. Danas mi je puno srce što sam ovde i drago mi je da vidim ovoliki broj ljudi. Da ne zaboravimo odakle potičemo i da uvek čuvamo našu srpsku tradiciju", kaže Marija.

Nakon parastosa, sa razglasa se najpre čula pesma "Janjičar" Predraga Cuneta Gojkovića, ali i povici "Ne damo svetinje".

Zapaljene su i baklje, a nerofmalni skup je nastavljen pevanjem pesama o Kosovu, Crnoj Gori. Čuli su se povici "Milo lopove", "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija". Ubrzo potom, okupljeni su se razišli.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020