Vesti
Religija

Parastos na Gazimestanu: "Nećemo se predati"

Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
Parastos na Gazimestanu:
Episkop Teodosije služi parastos na Gazimestanu (Foto Kim)

Parastos su služili episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija, sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

"Nekada smo se borili ovde sa Turcima osvajačima, sada imamo jednu drugu borbu. Ima mnogo onih koji bi želeli da ne budemo na ovim prostorima, ali nećemo se dati, nećemo se predati i istrajaćemo, ne toliko svojim silama i snagom, koliko Božijom silom i našom verom, rekao je okupljenima vladika Teodosije i dodao da ima dobre vesti po pitanju svog zdravlja jer su mu tokom jutra stigli negativni rezultati sa testa na kovid-19.

Episkop Atanasije pozvao je vernike da i u narednim godinama dolaze ovde "sa nadom u vaskrsenje".

"Da istrajemo, da izdržimo. Mi smo narod, kako je rekao veliki pesnik Dučić, sa velikom duhovnom rezervom. Mi možemo mnogo da trpimo i mnogo da izdržimo. Tako smo prolazili kroz istoriju i vasrksavali", kazao je vladika Atanasije čiji su govor okupljeni pozdravili velikim aplauzom.

Na Gazimestanu je okupljeno oko 2 hiljade vernika koji pristigli iz različitih krajeva Kosova i centralne Srbije.

Istoričar i profesor Miloš Ković, jedan od osnivača “Pokreta za odbranu Kosova i Metohije”, bio je danas na Gazimestanu.

“Okupili smo se da se prebrojimo koliko nas ima, kao i kada smo pokrenuli apel za odbranu Kosova i Metohije. Učinićemo sve da sačuvamo Kosovo i Metohiju, to je naša zemlja i svi mi znamo ako pustimo KiM šta je sledeće. Dakle, mi ovde na Gazimestanu branimo Beograd, Takovo, Oplenac, Mačvu, to je naše. Nas stranke ne zanimaju, nikome nećemo uzeti poslanički mandat, ni ministarsku fotelju, ali ne damo ono što je naše, a naše je Kosovo i Metohija. Samo mirna reintegracija, svima nudimo zajednički život, svima ista građanska prava bez obzira na etničko poreklo, ovo je naše i nikada nećemo odstupiti”, naveo je Ković.

“Vidovdan je jedan od najvažnijih praznika u srpskoj istoriji i opredeljenje srpskog naroda na koju će stranu. Srbija i srpski narod su se u tom trenutku odlučili za nebesku stranu kao ratnici Hristovi. Slično i dan danas ispaštamo i nadamo se vaskrsenju i večnom životu”, rekao nam je Dalibor Balević iz Inđije.

“Došli smo ovde radi pružanja podrške našem narodu jer želimo da stavimo do znanja komšijama da nismo zaboravili, da smo tu zato što je ovde naše mesto. I ko je rođen i ko nije rođen ovde, svaki Srbin treba da obiđe Kosovo i Metohiju,“ rekao je Slobodan Belošević iz Beograda.

„’Sloga biće poraz vragu’, to je naš motiv. Sloga, da se držimo, da pokažemo komšijama da smo tu i da ćemo uvek biti tu, da će zemlja biti naša. Mogu da sruše kuću, ali će zemlja biti naša,“ istakao je u dahu Milivoje Vasiljević.

Na Gazimestanu su istaknuti brojni transpareni, ali je najupečatljiviji bio onaj sa porukom "Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore".

"Osećaj nije potpun iz više razloga. Jedan ću prećutati, nije za medije, a drugo je ponos, a i žalost. Vidovdan je stradanje i nada, ali više nada. Ovo je nada, ovi ljudi su nada i obaveza", rekao nam je sagovornik iz Zemuna.

Marija Maksimović kaže da je Vidovdan "najveći srpski praznik i dan stradanja srpskih junaka za našu srpsku zemlju. Danas mi je puno srce što sam ovde i drago mi je da vidim ovoliki broj ljudi. Da ne zaboravimo odakle potičemo i da uvek čuvamo našu srpsku tradiciju", kaže Marija.

Nakon parastosa, sa razglasa se najpre čula pesma "Janjičar" Predraga Cuneta Gojkovića, ali i povici "Ne damo svetinje".

Zapaljene su i baklje, a nerofmalni skup je nastavljen pevanjem pesama o Kosovu, Crnoj Gori. Čuli su se povici "Milo lopove", "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija". Ubrzo potom, okupljeni su se razišli.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022