Vesti
Religija

Parastos na Gazimestanu: "Kosovo simbol stradanja srpskog naroda"

Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
Parastos na Gazimestanu:
Parastos na Gazimestanu (Foto Kim)

Vladika dabrobosanski Hrizostom kazao je da je "Kosovo Polje simbol stradanja srpskog naroda od 1389. godine do dana današnjeg".

"Mi smo ovde danas da obnovimo svoj Zavet, Kosovski zavet. Kosovski zavet glasi: "Zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvek i doveka". A to carstvo nebesko, niko ne može da nam otme. Mogu zemlju da nam otmu, mogu sve da nam otmu što kaže Sveti Vasilije veliki, ali carstvo nebesko i Boga u koga verujemo i koga ispovedamo niko nam ne može oteti, niti zabraniti. Ali Kosovski zavet je uvek onaj koji nas ovde privlači", kazao je Hrizostom.

Vladika Hrizostom je kazao da su se na Gazimestanu i Kosovu okupili Srbi sa svih krajeva sveta.
"Danas se svi sećamo svih onih koji su poslednji stradali isto tako pod istim tim Zavetom".

Nakon parastosta, sa bine se čula pesma i skandiranje "Kosovo je srce Srbije", "Kosovo-Srbija", "Sve je Rusija, Kosovo je Srbija". Sa razglasa su se čule pesme posvećene Vidovdanu, Kosovu i Gračanici.

Osim ovdašnjih Srba, na Gazimestan su autobusima i automobilima organizovano došli i iz centralnog dela Srbije, zatim iz Crne Gore, Republike Srpske ali i iz inostranstva.

"Vidovdan za mene predstavlja, kao i za većinu Srba, opredeljenje srpskog naroda, za vrednosti koje su nezamenjive, za trajnu pobedu. Osećam se prelepo, ispunjeno", istakao je Đorđe Gojković iz Topole.

"U ovom danu je sadržano sve što smo bili, što ćemo biti danas, što ćemo biti sutra. Gazimestan je mesto gde je svaki Srbin rođen i svaki Srbin poginuo junački, iz te tačke pravo u raj se ide. Velika je snaga kada vidim omladinu ovde oko nas", istakao je Dimitrije Stikić iz Beograda.

"Prvi put sam ovde, prvi put sam na Gazimestanu, prvi put sam i u Gračanici. Mislim da je ovo prilika pogotovo za Vidovdan koju svako treba da iskoristi, da dođe, poseti, vidi. Ovo je nešto što ne može da se opiše rečima. Trenutno mi srce lupa, puna sam emocija, nekih osećanja. Ovo je posebna prilika za sve one koji nisu bili, da baš danas dođu, vide i osete ovu čast svega", istakla je Milica Bulatović iz Herceg Novog.

Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, zajedno sa svojim Specijalnim jedinicima. Na ulaz u spomen kompleks vršena je provera vernika, pregledavane su torbe.Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022
Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u
U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.
  • 27.07.2022