Vesti
Religija

Papa Franja uputio saučešće Srbiji: „Tuga zbog nasilnih dela“

Papa Franja izrazio je tugu zbog dela nasilja koja su zadesila Srbiju poslednjih dana, pucnjavom u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i kod Mladenovca, u kojima je život izgubilo 17 osoba, objavljeno je na sajtu beogradske nadbiskupije.

Papa Franja uputio saučešće Srbiji: „Tuga zbog nasilnih dela“
Papa Franja (Foto Andreas SOLARO / AFP)

„Duboko ožalošćen zbog vesti o nedavnoj pucnjavi u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, kao i zbog tragedije u Mladenovcu, sveti otac Franja moli vas da prenesete njegovo iskreno saučešće svima koji su pogođeni ovim bezumnim činom nasilja“, navodi se u telegramu saučešća.

Kako se dodaje, „njegova svetost se duhovno ujedinjuje ljudskoj boli onih koji oplakuju smrt nevinih žrtava i preporučuje duše poginulih zagrljaju Vaskrslog Gospoda u svojim molitvama dok zaziva utehu u snagu Svetog Duha nad familije u tuzi i nad ranjene, da budu podržane u veri, papa upućuje apostolski blagoslov podrške“.

Papa Franja je saučešće uputio u telegramu koji je potpisao državni sekretar kardinal Pietro Parolin, a koji je upućen preko Apostolske Nuncijature u Srbiji Ladislavu Nemetu, beogradskom nadbiskupu i predsedniku Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metodija, objavljeno je na sajtu nadbiskupije.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023