Vesti
Religija

Otvorena sedma Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu

Danas je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena počela sa radom VII Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
Otvorena sedma Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Otvorena sedma Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu (Foto Radio Goraždevac)

Škola predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu za najmlađe, uzrasta od 10 do 18 godina, koji vodi Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, Prizren poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za srpski narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Kosova, ali i šire, što nastavlja da čini i u modernom dobu.

Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnost za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole.

Rekordan broj polaznika, njih 40, različitih uzrasta, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine.

Program škole obuhvata aktivnosti koje traju sedam dana, od 02. do 09. jula 2023. godine a škola se održava u „Narodnom konaku Cara Dušana“ u okviru manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Škola je besplatna i deo je projekta “Srce Prizrenu” kojim se kroz dobrotvorne večeri,  kulturno-umetničke manifestacije i raznovrsne aktivnosti širom naše zemlje i rasejanja, prikupljaju sredstva kako bi se pomogla realizacija projekata kojim se štiti i unapređuje srpska kulturna baština u Prizrenu i na Kosovu.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023