Vesti
Religija

Otac Tadej novi monah Visokih Dečana

Uoči praznika Sv. Apostola Andreja Prvozvanog Episkop Raško-prizrenski Teodosije zamonašio je dečanskog iskušenika Stefana Đurišića davši mu novo monaško ime Tadej po prepodobnom Tadeju, studitskom monahu i ispovedniku, napisao je na Fejsbuku iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

Otac Tadej novi monah Visokih Dečana
Otac Tadej (Foto ERP)

Posle četvorogodišnje duhovne pripreme, Stefana je na monašenje priveo iguman manastira Dečani arhimandrit Sava.

Najmlađi dečanski monah, otac Tadej rođen je 29. januara 1997. godine u Pančevu i u manastiru Visoki Dečani proveo je kao iskušenik četiri godine.

U bdeniju i monašenju u manastiru Visoki Dečani pored bratije manastira učestvovale su i monahinje iz dva dečanska metoha: manastira Presvete Bogorodice u Đakovici i manastira Sv. Nikole u Gorioču kod Istoka.

U manastiru Visoki Dečani trenutno živi i Bogu se moli 17 monaha i 5 iskušenika.

 

На вечерашњем бденију уочи празника Св. Апостола Андреја Првозваног Епископ Рашко-призренски Теодосије замонашио је...

Posted by Сава Јањић on Субота, 12. децембар 2020.

Evropa Nostra, organizacija civilnog društva koja se bavi zaštitom kulture i prirode i Institut Evropske investicione banke, objavila je listu 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, među kojima je i Manastir  Visoki Dečani, sa odrednicom "Kosovo*".

Izbor najugroženijih je napravljen na osnovu istorijskog značaja, kulturne vrednosti i urgentnosti njihove ugroženosti.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021