Vesti
Religija

Otac Sava: Ne verujemo da će Priština zaštiti naše nasleđe

Srpska pravoslavna crkva i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji, kazao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.
Otac Sava: Ne verujemo da će Priština zaštiti naše nasleđe
Otac Sava (Foto Kim)

On je u objavi na Twitteru kazao da je 150 pravoslavnih bogomolja i stotine grobalja uništeno od završetka rata 1999. godine, uprkos prisustvu mirovnih snaga na Kosovu.

„(Priština) nema moralne i profesionalne kapacitete da ih zaštiti, već kao što je rekao (episkop raško-prizrenski Teodosije) samo žele da prisvoje naše nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom“, napisao je Janjić.

Takođe je dodao i da bi predaja baštine SPC na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije rezultirala „varvarskim scenama skrnavljenja“, misleći na talas nasilja koji se desio 2004. godine.

„Četiri oružana napada albanskih ekstremista sa Kosova, terorističke pretnje, institucionalni pritisci, tekuća kampanja mržnje albanskih medija, etnička i verska netrpeljivost… su razlozi zbog kojih je zaštita NATO-a neophodna“, naveo je Janjić.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022