Vesti
Religija

Otac Sava: Ne verujemo da će Priština zaštiti naše nasleđe

Srpska pravoslavna crkva i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji, kazao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.
Otac Sava: Ne verujemo da će Priština zaštiti naše nasleđe
Otac Sava (Foto Kim)

On je u objavi na Twitteru kazao da je 150 pravoslavnih bogomolja i stotine grobalja uništeno od završetka rata 1999. godine, uprkos prisustvu mirovnih snaga na Kosovu.

„(Priština) nema moralne i profesionalne kapacitete da ih zaštiti, već kao što je rekao (episkop raško-prizrenski Teodosije) samo žele da prisvoje naše nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom“, napisao je Janjić.

Takođe je dodao i da bi predaja baštine SPC na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije rezultirala „varvarskim scenama skrnavljenja“, misleći na talas nasilja koji se desio 2004. godine.

„Četiri oružana napada albanskih ekstremista sa Kosova, terorističke pretnje, institucionalni pritisci, tekuća kampanja mržnje albanskih medija, etnička i verska netrpeljivost… su razlozi zbog kojih je zaštita NATO-a neophodna“, naveo je Janjić.Ostale vesti

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
  • 22.06.2021
Sveta Trojica, praznik koji okuplja Srbe u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu tradicionalno je obeležen drugi dan Svete Trojice. Ovaj praznik okupio je mnogobrojne vernike, a među njima i preostale Srbe iz ovog grada i one koji su raseljeni. Sveštenik Dragiša Jerinić radostan je što narod nije zaboravio tradiciju i ovaj praznik.

  • 21.06.2021
Danas je Duhovski ponedeljak

Danas je Duhovski, odnosno Trojički ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

  • 21.06.2021
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
  • 20.06.2021
Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

  • 20.06.2021
Danas je praznik Svete Trojice
Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.
  • 20.06.2021