Vesti
Religija

Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu
Iguman Andrej (Foto Kim)

Post predstavlja telesno i duhovno uzdržavanje. Koliko je post važan govori nam veliki broj generacija svetitelja, rekao je otac Andrej.

„Post se pre svega tiče dijetalne discipline, zbog uzdržavanja od određene hrane. Naša tela postaju zdravija i on nam pomaže da naše telo bude lakše. Smanjuje našu strast želja. Isus Hristos je bio nepristupan grehu, on je uzor za sve ljude i čitavu tvorevinu. Hristos je postio 40 dana i noći“, kazao je iguman.

Danas treba da usmeravamo pažnju na ono što za nas predstavlja spas, naglasio je on u okviru predavanja o postu koje organizuju Dom kulture i Eparhija raško- prizrenska.

„Kao što se uzdržavamo od hrane, tako trebamo i od televizije i interneta. Problem je što sada i stariji gledaju svašta na internetu. Kada svoju pažnju usmerimo na duhovne stvari, tako ćemo teže opsovati i uvrediti nekoga“, dodao je on.

Kazao je i da je važno da čovek ne laže i ne svedoči lažno. Preduslov za opraštaj je iskreno pokajanje, reako je on.

„Gospod je imao veliku ljubav prema nama i pretrpeo je šta je pretrpeo. To da li ćemo završiti u Gospodovoj zajednici u blagodati, zavisi od našeg odnosa prema osobi koju najmanje volimo i koja nas najmanje voli. Svako od nas u postu treba da posveti molitve neprijateljima“, dodao je on.

"Kad Bog vidi naš trud i napor to će za nas biti opraštaj. Nema spasenja bez posta".

Kazao je i da se u toku posta treba češće pričešćivati, svakog praznika i nedelje.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023
U Hramu Svetog Save služen moleban za Srbe na KiM

Patrijarh Porfirije služio je moleban u Hramu Svetog Save za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

  • 03.03.2023