Vesti
Religija

Osveštana krstionica Sveti Vrači u Drenovcu

Episkop raškoprizrenski i kosovskometohijski vladika Teodosije osveštao je danas u Drenovcu, u opštini Ranilug, krstionicu i gostoprimnicu u novoizgrađenom objektu u porti crkve Sveti Vrači.
Osveštana krstionica Sveti Vrači u Drenovcu
Foto Puls

Vladika Teodosije je blagosiljajući novi objekat istakao da se crkve grade za narod da bi se u njima sabirao. Takođe, naglasio je da srpski narod treba da ostane na svojoj zemlji i da je ne otuđuje, već da je ostavi svojim potomcima.

“Ono što sami zaradite možete i da prodate, ali ono što ste kao potomci nasledili, čuvajte da i vi ostavite svojim naslednicima”, rekao je vladika.

Protojerej Aca Đurić, paroh velikoropotovački u obraćanju crkvenim velikodostojnicima i vernicima izrazio je zahvalnost svakome na učinjenom dobru za novi verski objekat, koji je počeo da se gradi 2015, a završen u septembru ove godine.

Vrednost objekta je oko 20.000 evra.

Sredstva za izgradnju prikupili su stanovnici Drenovca, ali i ostalih mesta u Kosovskom Pomoravlju, a građevinski materijal obezbedila je opština Ranilug.

Gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović rekao je za Puls da je opština uvek ulagala u verske objekte i da će to činiti i ubuduće.

“Obezbedili smo sav građevinski materijal. Svakom pozivu za pomoć ćemo se kao opština odazvati, jer su očuvanje vere i tradicije veoma važne za ostanak srpskog naroda na ovim prostorima”, kaže Aritonović.
Dodaje da je danas više puta pomenut preminuli gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić, koji je bio poznat kao veliki zadužbinar, podseća Aritonović.

U Drenovcu živi oko 40 porodica. Tako je već 15 godina. Drenovčani su vredni ljudi i za njih je izgradnja ovog verskog objekta od velike važnosti, kaže član odbora za prikupljanje sredstava, privrednik Nenad Jovanović.

Domaćin crkve Slaviša Stojanović naglašava da krstionica ima veliki značaj za selo. Nagoveštava i obnovu crkve Sveti Vrači na proleće.

“Vladika je dao svoj blagoslov. Crkva je izgrađena u 13. veku, obnovljena u 19. i vreme je da dobije stari sjaj. Prikupljaćemo sredstva za obnovu hrama, kao što smo I za ovu zgradu”, kaže Stojanović.

Zahvalnice su uručene svima koji su dali svoj doprinos, a svečano su uručene episkopuraškoprozrenskom Teodosiju, protojereju Aci Đuriću, parohu velikoropotovačkom i gradonačelniku Raniluga Vladici Aritonoviću.

U kulturnoumetničkom programu učestvovali su Miloš Ristić, inicijator prikupljanja sredstava za izgradnju krstionice i gostoprimnice, Jelena Janković, profesorka ruskoj jezika iz Šilova. članica pevačke grupe Simonida iz Raniluga Natalija Božović, članovi muzičke grupe KOS Nikola Mitić i Bojan Ivković i glumac Cvetko Stanojević iz Šilova.

Prethodno, vladika Teodosije je služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i monaštva, u prisustvu velikog broja vernika iz Drenovca i drugih sela u Kosovskom Pomoravlju.

Inače, na liturgiji su u čin protojereja proizvedeni sveštenici Dragiša Jerinić iz Kosovske Kamenice i Srđan Jerinić iz Raniluga.Ostale vesti

Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021
Petković na Vaskrs u Babinom Mostu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković proveo je Vaksršnje jutro u Babinom Mostu, gde je deci iz ovog sela u crkvenoj porti darivao vaskršnja jaja.
  • 02.05.2021