Vesti
Religija

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju

Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Osvećenje temelja u Rodelju (Foto Kosovo onlajn)

Meštani sela Majdevo, Kostin Potok, Kruščica, Zrnosek i Lovčin Potok dogovorili su se da prilozima i ličnim radom izgrade svetinju oko koje će se po tradiciji okupljati na Duhovski ponedeljak.

Vladika Teodosije blagoslovio je i sa sveštenstvom izvršio osvećenje temelja.

Ovom svečanom činu prisustvovao je veliki broj vernika iz pomenutih sela i predstavnici lokalne samouprave.

Pre polaganja kamena temeljca, kao i svih ovih godina, jerej Dragan Đukić i Jugoslav Marjanović sa narodom ophodili su temelje ove crkve u litiji, gde se obavilo sečenje slavskog kolača i izabrani su domaćini za sledeću godinu.Ostale vesti

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda. 
  • 25.07.2021
Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu

Pedesetak studenata iz Beograda i Banja Luke posetiće u narednih nekoliko dana srpske manastire i crkve, ali i kulturnoistorijske spomenike širom Kosova, prenosi RTV Puls. 

  • 20.07.2021
U Prizrenu obeležen praznik Sv. Nedelje

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača danas je proslavljen praznik Sv. Velikomučenice Nedelje u istoimenom hramu, zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

  • 20.07.2021
Danas je Kurban bajram

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 20.07.2021
Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

  • 14.07.2021
SPC i vernici obeležavaju Svete Vrače
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. 
  • 14.07.2021