Vesti
Religija

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju

Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Osvećenje temelja u Rodelju (Foto Kosovo onlajn)

Meštani sela Majdevo, Kostin Potok, Kruščica, Zrnosek i Lovčin Potok dogovorili su se da prilozima i ličnim radom izgrade svetinju oko koje će se po tradiciji okupljati na Duhovski ponedeljak.

Vladika Teodosije blagoslovio je i sa sveštenstvom izvršio osvećenje temelja.

Ovom svečanom činu prisustvovao je veliki broj vernika iz pomenutih sela i predstavnici lokalne samouprave.

Pre polaganja kamena temeljca, kao i svih ovih godina, jerej Dragan Đukić i Jugoslav Marjanović sa narodom ophodili su temelje ove crkve u litiji, gde se obavilo sečenje slavskog kolača i izabrani su domaćini za sledeću godinu.Ostale vesti

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
  • 24.05.2022
Dan slovenske pismenosti i Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

  • 24.05.2022
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022