Vesti
Religija

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju

Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Osvećenje temelja u Rodelju (Foto Kosovo onlajn)

Meštani sela Majdevo, Kostin Potok, Kruščica, Zrnosek i Lovčin Potok dogovorili su se da prilozima i ličnim radom izgrade svetinju oko koje će se po tradiciji okupljati na Duhovski ponedeljak.

Vladika Teodosije blagoslovio je i sa sveštenstvom izvršio osvećenje temelja.

Ovom svečanom činu prisustvovao je veliki broj vernika iz pomenutih sela i predstavnici lokalne samouprave.

Pre polaganja kamena temeljca, kao i svih ovih godina, jerej Dragan Đukić i Jugoslav Marjanović sa narodom ophodili su temelje ove crkve u litiji, gde se obavilo sečenje slavskog kolača i izabrani su domaćini za sledeću godinu.Ostale vesti

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021