Vesti
Religija

Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini

Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini (Foto Kim)

Kraj Zvečana je položen i duhovni “kamen temeljac” u naselju Sunčana dolina u kome bi trebalo da živi oko 1.500 Srba povratnika.

Temelje novog hrama osveštao je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, uz prisustvo meštana Zvečana i Kosovske Mitrovice.

Vladika Teodosije je poručio prisutnima da naselje koje se gradi treba da bude dom za sve one Srbe koji žele da ostanu da žive na Kosovu.

“Naselje treba da bude i za one koji su morali iz raznih krajeva da izbegnu, koji ne mogu više u svoje domove da se vrate, a žele da budu stanovnici Kosova i Metohije, da oni nađu ovde svoj dom, svoje utočište u ovim kućama koje gradi Vlada Republike Srbije”, naveo je vladika Teodosije.

U “Sunčanoj dolini” najavljena je izgradnja 300 stambenih jedinica, a do sada je završeno 250.

Projekat Sunčana dolina realizuje Vlada Republike Srbije.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020