Vesti
Religija

Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini

Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini (Foto Kim)

Kraj Zvečana je položen i duhovni “kamen temeljac” u naselju Sunčana dolina u kome bi trebalo da živi oko 1.500 Srba povratnika.

Temelje novog hrama osveštao je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, uz prisustvo meštana Zvečana i Kosovske Mitrovice.

Vladika Teodosije je poručio prisutnima da naselje koje se gradi treba da bude dom za sve one Srbe koji žele da ostanu da žive na Kosovu.

“Naselje treba da bude i za one koji su morali iz raznih krajeva da izbegnu, koji ne mogu više u svoje domove da se vrate, a žele da budu stanovnici Kosova i Metohije, da oni nađu ovde svoj dom, svoje utočište u ovim kućama koje gradi Vlada Republike Srbije”, naveo je vladika Teodosije.

U “Sunčanoj dolini” najavljena je izgradnja 300 stambenih jedinica, a do sada je završeno 250.

Projekat Sunčana dolina realizuje Vlada Republike Srbije.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020