Vesti
Religija

Osvećenje i paljenje badnjaka u Zvečanu

Ispred crkve Svetog Georgija u Zvečanu, danas, na Badnji dan, služeno je povečerje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka.
Osvećenje i paljenje badnjaka u Zvečanu
Paljenje badnjaka u Zvečanu (Foto: Radio Mitrovica Sever)

Pored velikog broja vernika, službi su prisustvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, njegov pomoćnik Dejan Pavićević, gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, kao i predsednik Privremenog organa ove lokalne samouprave Ivan Todosijević, kome je nedavno ukinuta pravosnažna presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku.

Petković: Činimo sve da život pobedi na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je povodom Badnjeg dana i Božića, poruku jedinstva, sloge i mira.

“Naš narod kaže, dobro gori badnjak, pa će i ovo biti berićetna godina. Mi ćemo se potruditi u svakom smislu da omogućimo ovde život dostojan čoveka u XXI veku. Ono što je važno je da smo zajedno i upravo tu poruku jedinstva i sloge, ali i mira, želim da prenesem svima nama na Kosovu i Metohiji“ poručio je Petković u Zvečanu.

On je okupljenom narodu preneo pozdrave i čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kako je Petković rekao, požeo srpskom narodu na Kosovu da očuva svoje jedinstvo i da ostane okupljen oko onoga što mu je najsvetije i najmilije.

„I kao što smo se danas okupili oko ove svete vatre, kao što smo se vekovima okupljali, tako se i dalje okupljali, oko naše svete i velike ideje i da zajedno činimo sve da pobedi život na KiM. Kancelarija za KiM zajedno sa Vladom Republike Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem, više nego ikada ranije, čini mi se više nego ikada u prethodnih 40 godina, ulaže u srpske sredina na prostoru Kosova i Metohije. I ono što želim i danas da poručim – ta pomoć u novim bolnicama, školama, infrastrukturnim projektima, u poljoprivredi, privredi, biće još veća i obilnija u ovoj godini“, naveo je Petković.

Todosijević: Budimo jedinstveni, složni i strpljivi

Obrativši se okupljenom narodu, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević je poručio da je strpljenje vrlina koja će nam biti potrebna u predstojećem periodu.

„Budimo jedinstveni, budimo složni – reči su kojima nas je stalno naš blaženopočivši patrijarh Pavle opominjao. Ja bih danas dodao još budimo i strpljivi. Jer upravo strpljenje kao najveća vrlina koju čovek može da poseduje, biće nam možda i najpotrebnija u preriodu koji je pred nama“ rekao je Todosijević čestitavši građanima Zvečana Badnji dan i predstojeći Božić.

Milović: Iskušenja smo prošli zahvaljujući jedinstvu, slozi i zajedništvu

Gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović čestitao je vernicima praznike, izrazivši nadu da je ovo današnje radosno okupljanje, nagoveštaj boljih vremena.

„Božić je porodični praznik, ono što nas okuplja, praznik jedinstva, sloge, zajedništva i neka tako bude i u buduće. Godina koja je iza nas, prevaziđena je upravo zahvaljujući našoj slozi, našem jedinstvu, a bila je puna iskušenja. Godina koja je pred nama takođe će biti puna iskušenja. Moramo biti i strpljivi, a pre svega složni i jedinstveni“ rekao je Milović i podsetio da je glavno izvorište sloge – porodica.

Nakon Zvečana, osvećenje i paljenje badnjaka biće održano i u Kosovskoj Mitrovici ispred hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, gde će povečerje služiti vladika raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije.Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022