Osvećeni prvi grozdovi orahovačkog vinogorja

Osvećenjem grožđa i molitvom na praznik Preobraženja Gospodnjeg, u crkvama i manastirima Srpske Pravoslavne Crkve, zvanično počinje uvođenje grožđa u ishranu. 

Podeli ovaj članak sa:
 • Osvećenje grožđa (Foto Olivera Radić)

Vinogradari su među prvima pohitali na preobraženjsku liturgiju u crkve i manastire, noseći po nekoliko grozdova iz svojih vinograda na osvećenje, da bi sa blagoslovom grožđe počeli unositi u domove.

Prvo zrno koje se pojede je ono osvećeno, a zatim i ostalo grožđe doneto iz vinograda i postavljeno na trpezu.

U orahovačkoj crkvi je grožđe, koje je ove godine sa loze iz svog dvorišta na osvećenje prineo Stevan Radić, osveštao paroh orahovački jerej Velja Stojković.

Otac Velja je govorio o prazniku Preobraženja i pozvao narod da redovno posećuje hramove, da se pričešćuje i da do kraja isposte Gospojinski post koji je u toku.

Sveštenik je grožđe podelio svima, a po običaju najviše su se obradovala deca.

Otac Ignatije Šestakov iz Sretenjskog manastira u Moskvi poslao je ikone ruskih svetitelja: Svete Ksenije Petrogradske, Svetog Luke Krimskog i Svetog Jovana Kronštanskog.

Ikone su uz grožđe i naforu podeljene vernicima.

Ostale vesti

 • Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija "Staro-srpski izvori Kosova i Metohije".

 • Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena svečano je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Oko 350 vernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva naše zemlje okupilo se u zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane