Vesti
Religija

Osmogodišnji dečak plivao za "Časni krst"

Tradicionalno plivanje za "Časni krst" i ove godine je održano ispod mosta na ulasku u Ranilug u Kosovskom Pomoravlju.

Osmogodišnji dečak plivao za
David sa Časnim krstom (Foto Puls)

Pred više od stotinu posmatrača, uglavnom meštana Raniluga, ali i njihovih gostiju, za časni krst su plivala trojica momaka, među njima i osmogodišnji David Ivanović iz obliženjeg sela Glogovce.

Časni krst ove godine pripao je Milanu Tasiću (24) iz Raniluga.

Tradicionalna manifestacija se održala jutros oko osam časova, a okupljenim meštanima ni temperatura od minus pet nije predstavljala nepremostivu teškoću da uživaju u ovom starom srpskom običaju.Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022