Vesti
Religija

Orahovac: Obeležen praznik Pokrov Presvete Bogorodice

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, danas na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, služena je sveta liturgija u prisustvu vernika iz Orahovca i Velike Hoče. Praznik je obeležen i u manastiru Sokolica.
Orahovac: Obeležen praznik Pokrov Presvete Bogorodice
Obeležen praznik Pokrov Presvete Bogorodice (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju su služili paroh velikohočanski jerej Milan Stojković i paroh orahovački jerej Milan Stanojević, javlja Radio Goraždevac.

Po pročitanom jevanđelju, otac Milan Stojković je proizneo besedu govoreći o prazniku i tumačeći pročitanu jevanđeljsku priču o sestrama Marti i Mariji.

U crkvi je bio veliki broj dece koja su radosno pristupila svetom pričešću.

Slavski kolač je prinela starica koja godinama pomaže sveštenicima u održavanju crkve u Orahovcu Milanka Radić.

Deo kolača kao zalog za narednu godinu primio je Blagoje Radić iz Orahovca.

Pokrov Presvete Bogorodice se slavio kao hramovna slava crkve u Orahovcu do 1995. godine. Od tada je kao glavna slava uzeta Velika Gospojina kojoj je crkva i posvećena, a Pokrov i dalje okuplja narod ovoga kraja, jer znaju da bez pokrova Bogorodičinog ne bi mogli da opstanu svih ovih teških godina.

Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice

Povodom hramovne slave manastira Sokolica Pokrov Presvete Bogorodice, svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Milija Arsović uz pojanje i molitvu igumanije sokoličke Makarije i sestrinstva manastira.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko desetina vernika, a usled mera u cilju zaštite od korona virusa, služeno je u porti manastira.

Presveta Bogorodica jeste ta koja nas štiti, i koja se moli za nas, ali zaista ona pomaže svima onima koji znaju da budu smireni, i da budu molitveni, da se mole Gospodu Bogu, sinu njenom, što je dao žrtvu radi nas i našega spasenja. Uvek kada se molimo, treba da kažemo “Presveta Bogorodice spasi nas”, “Presveta Bogorodice sačuvaj nas”. Danas, iako je hladno, toplo je u našim srcima. Toplo je bilo tada i neka bude toplo uvek u srcima našim, kraj ovog svetog obitelja, kraj samog sestrinstva i da se dostojanstveno molimo Gospodu Bogu i presvetoj Bogorodici da nas čuva, kao što nas i juče sačuvala uoči njenog praznika. Da budemo složni, da budemo jedinstveni, poručio je protojerej Milija Arsović.

Manastir Sokolica je danas otvoren za sve vernike, a najviše pet osoba mogu biti u jednom trenutku u svetinji.

Tradicionalno, domaćinstvo za narednu godinu i slavski kolač, od ovogodišnjih domaćina, preuzele su nove porodice, koje su se javile da sledeće godine uz sestrinstvo manastira i igumaniju Makariju, budu domaćini slave.

Prema pravoslavnom učenju, na današnji dan 911. godine, za vreme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu.

U četvrtom času svenoćnog bdenija, vernici su ugledali Presvetu Majku Božiju sa raširenim omoforom, odnosno pokrovom na rukama, kojim je pokrila sve prisutne.

Tako je počeo da se slavi praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavljala Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

I Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.Ostale vesti

Pokrov Presvete Bogorodice
Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. To je ujedno i hramovna slava manastira Sokolica i Pećke Patrijaršije.
  • 14.10.2021
Danas je Miholjdan
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. 
  • 12.10.2021
Danas je jesenji Krstovdan
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se proslavlja jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena pronašla krst na kojem je razapet Isus Hrist. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2021
Sahranjen iguman manastira Duboki Potok

Na manastirskom groblju u Dubokom Potoku sahranjen je iguman ove svetinje otac Romilo.

  • 21.09.2021
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona
U manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen Maloj Gospojini. Više desetina vernika prisustvovalo je liturgiji koju su služili gračanički sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinković i đakon Bratislav Bogdanović.
  • 21.09.2021
Goraždevac: Obeležena Mala Gospojina

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina.

  • 21.09.2021