Vesti
Religija

Okupljanje na Gazimestanu

Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici pristižu na Gazimestan (Foto Kim)

14.17 - Nešto oko 14.15 Gazimestan su napustili pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova. Pre njih se razišao najveći broj okupljenih Srba. 

13.52 - Posetioci Gazimestana se polako razilaze, ali jedna grupa okupljenih još peva i skandira. Autobusi upravo napuštaju spomen kompleks. 

13.38 - Kosovska policija nije dozvolila pojedinim Srbima da priđu Gazimestanu, gde se obeležava Vidovdan, pošto su nosili majice sa mapom Kosova i četiri S, javila je agencija Beta.

13.33 - Okupljeni na Gazimestanu pevaju pesme posvećene Kosovu i skandiraju "Kosovo je Srbija". Za razliku od nekih prethodnih skupova na istom mestu, ovoga puta nema navijačkih baklji.

13.25 - Nakon zavšetka parastosa, okupljenima se obratio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

13.07 - Na Gazimestanu nije primetno prisustvo simpatizera desnih partija i pokreta iz Srbije koji su prethodnih godina bili lako uočljivi zahvaljujući zastavama i transparentima.

12.59 - Počinje parastos kosovskim junacima na Gazimestanu. Služi ga patrijarh Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva SPC. Prisustvuje mu veliki broj vernika iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

12.57 - Na Gazimestan su upravo stigli patrijarh srpski Porfirije i vladika raško prizrenski Teodosije

12.50 - Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković neće prisustvovati parastosu na Gazimestanu, saznaje RTV Kim.

12.43 - U spomen kompleks pristižu i crkveni velikodostojnici, a stigao je i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije.

12.41 - Okupljanje na Gazimestanu za sada protiče bez ikakvih problema, posetioci još uvek pristižu sa različitih strana.

12.33 - U krug spomen kompleksa na Gazimestanu su upravo stigli i pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova.

12.30 - Mnogobrojni posetioci su na Gazimestan došli privatnim automobilima, ali i organizovano, autobusima i kombijima.

12.27 - Na Gazimestanu ima dosta pripadnika Policije Kosova, ali specijalne jedinice za sada nisu primetne. Na ulazu u kompleks policajci kontrolišu torbe posetilaca.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023