Vesti
Religija

Okupljanje na Gazimestanu

Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici pristižu na Gazimestan (Foto Kim)

14.17 - Nešto oko 14.15 Gazimestan su napustili pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova. Pre njih se razišao najveći broj okupljenih Srba. 

13.52 - Posetioci Gazimestana se polako razilaze, ali jedna grupa okupljenih još peva i skandira. Autobusi upravo napuštaju spomen kompleks. 

13.38 - Kosovska policija nije dozvolila pojedinim Srbima da priđu Gazimestanu, gde se obeležava Vidovdan, pošto su nosili majice sa mapom Kosova i četiri S, javila je agencija Beta.

13.33 - Okupljeni na Gazimestanu pevaju pesme posvećene Kosovu i skandiraju "Kosovo je Srbija". Za razliku od nekih prethodnih skupova na istom mestu, ovoga puta nema navijačkih baklji.

13.25 - Nakon zavšetka parastosa, okupljenima se obratio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

13.07 - Na Gazimestanu nije primetno prisustvo simpatizera desnih partija i pokreta iz Srbije koji su prethodnih godina bili lako uočljivi zahvaljujući zastavama i transparentima.

12.59 - Počinje parastos kosovskim junacima na Gazimestanu. Služi ga patrijarh Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva SPC. Prisustvuje mu veliki broj vernika iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

12.57 - Na Gazimestan su upravo stigli patrijarh srpski Porfirije i vladika raško prizrenski Teodosije

12.50 - Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković neće prisustvovati parastosu na Gazimestanu, saznaje RTV Kim.

12.43 - U spomen kompleks pristižu i crkveni velikodostojnici, a stigao je i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije.

12.41 - Okupljanje na Gazimestanu za sada protiče bez ikakvih problema, posetioci još uvek pristižu sa različitih strana.

12.33 - U krug spomen kompleksa na Gazimestanu su upravo stigli i pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova.

12.30 - Mnogobrojni posetioci su na Gazimestan došli privatnim automobilima, ali i organizovano, autobusima i kombijima.

12.27 - Na Gazimestanu ima dosta pripadnika Policije Kosova, ali specijalne jedinice za sada nisu primetne. Na ulazu u kompleks policajci kontrolišu torbe posetilaca.Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022
Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u
U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.
  • 27.07.2022