Odžana manifestacija Novo Brdo - zlatni grad

Tradicionalna manifestacija "Novo Brdo - zlatni grad" održana je juče u porti crkve Svete Bogorodice u selu Bostane, ispod novobrdske tvrđave. Manifestaciji je prisustovalo više od stotinu Srba širom Kosovskog Pomoravlja.

Podeli ovaj članak sa:
  • (Foto RTV Puls)

Iguman manastira Draganac otac Ilarion, u pratnji monaha i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, održao je istorijsko predavanje o Novom Brdu, koje je u 14i 15.veku bilo jedna od evropskih prestonica.

Osvrnuvši se na period kada je Novo Brdo palo pod vlast Osmanlija 1455.godine, otac Ilarion je rekao da je to bilo jedno od onih vremena kada su živi zavideli mrtvima.

“Pre toga, Novo Brdo je bilo stožer srpske srednjevekovne države i duhovnosti, jer je u njemu bilo i sedište novobrdskog mitropolita”, kazao je otac Irinej.

Sekretar Kulturno prosvetne zajednice Kosova i Metohije, književnik Ratko Popović, podsetio je da se ova manifestacije "Novo Brdo - Zlatni grad" održava svake godine još od 2005.godine.

“Na ovom mestu narod i crkva dele istu radost, tugu i muku, kao što je bilo kroz vekove”, rekao je Popović.

Posetioci su imali priliku da vide srednjevekovni karavan, performans koji je priredilo Udruženje "Red zmaja " u Gračanici, što je posebno impresioniralo najmlađe.

Na kraju programa, priređen je kulturnoumetnički program u izvođenju ansambla "Venac" u Gračanici, a manifestacija je nastavljena uz stihove Ratka Popovića i crkveno pojanje Dragana Filića.

Pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo kulture Srbije i lokalna samouprava.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane