Vesti
Religija

Odloženo ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji

Ranije predviđeni svečani čin ustoličenja predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve u Stavropigijalnom manastiru Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve, odložen je do daljeg zbog epidemioloških mera koje su na snazi na Kosovu, saopštila je SPC. 
Odloženo ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji
Patrijarh Porfirije (Foto Šibenski list)

’Nezavisni’’ manastiri i crkve
Stavropigijama (grč. σταυροπηγία) se nazivaju oni pravoslavni manastiri, lavre i katedralne crkve koji deluju nezavisno od mesne eparhijske vlasti i potčinjeni su neposredno patrijarhu ili sinodu. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, najznačajniji stavropigijalni manastir je Pećka patrijaršija, koja je neposredno potčinjena patrijarhu srpskom.

"Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija, doneo je odluku da redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve otpočne služenjem svete arhijerejske Liturgije, 24. maja 2021. godine, na praznik Svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru", navodi se u saopštenju SPC.

Svetu liturgiju na ovaj praznik služiće patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje otačastvenih arhijereja.

Podsetimo, manastir Pećka patrijaršija je duhovno sedište srpskog patrijarha.Ostale vesti

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
  • 22.06.2021
Sveta Trojica, praznik koji okuplja Srbe u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu tradicionalno je obeležen drugi dan Svete Trojice. Ovaj praznik okupio je mnogobrojne vernike, a među njima i preostale Srbe iz ovog grada i one koji su raseljeni. Sveštenik Dragiša Jerinić radostan je što narod nije zaboravio tradiciju i ovaj praznik.

  • 21.06.2021
Danas je Duhovski ponedeljak

Danas je Duhovski, odnosno Trojički ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

  • 21.06.2021
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
  • 20.06.2021
Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

  • 20.06.2021
Danas je praznik Svete Trojice
Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.
  • 20.06.2021