Vesti
Religija

Odloženo ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji

Ranije predviđeni svečani čin ustoličenja predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve u Stavropigijalnom manastiru Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve, odložen je do daljeg zbog epidemioloških mera koje su na snazi na Kosovu, saopštila je SPC. 
Odloženo ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji
Patrijarh Porfirije (Foto Šibenski list)

’Nezavisni’’ manastiri i crkve
Stavropigijama (grč. σταυροπηγία) se nazivaju oni pravoslavni manastiri, lavre i katedralne crkve koji deluju nezavisno od mesne eparhijske vlasti i potčinjeni su neposredno patrijarhu ili sinodu. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, najznačajniji stavropigijalni manastir je Pećka patrijaršija, koja je neposredno potčinjena patrijarhu srpskom.

"Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija, doneo je odluku da redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve otpočne služenjem svete arhijerejske Liturgije, 24. maja 2021. godine, na praznik Svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru", navodi se u saopštenju SPC.

Svetu liturgiju na ovaj praznik služiće patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje otačastvenih arhijereja.

Podsetimo, manastir Pećka patrijaršija je duhovno sedište srpskog patrijarha.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022