Vesti
Religija

Obnovu verskih objekata finansira EU, a sprovodi UNDP

Projekat obnove 21 verskog i kulturnog objekta na Kosovu, među kojima su i tri pravoslavna - manastiri Draganac i Tamnica, kao i crkva Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici finansira Evropska unija (EU), a sprovodi kancelarija UNDP-a na Kosovu, potvrđeno je za RTV Kim.

Obnovu verskih objekata finansira EU, a sprovodi UNDP
Manastir Draganac (Foto Kontakt plus)

Nedavno je kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku izjavio da je program restauracije pokrenulo Ministarstvo kulture, omladine i sporta, zajedno sa UNDP-om i Kancelarijom EU.

“Kulturno nasleđe je naša platforma dijaloga za mir i prosperitet, a ne političko bojište", poručio je tada Čeku.

Na ovu izjavu je reagovala Eparhija raško-prizrenska ističući da sa predstavnicima vlasti Kosova nije bilo nikakvih razgovora u vezi sa obnovom manastira Draganac, crkve Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastira Tamnica.

Iz UNDP-a za RTV Kim kažu da je projekat „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga i socijalne kohezije među zajednicama“, jedan od glavnih instrumenata EU u oblastima odgovora na krize, sprečavanja sukoba, te izgradnje mira. Takođe navode da Ministarstvo kulture Kosova u čitavom projektu pruža samo tehničku podršku.

“Glavni institucionalni partneri u projektu su centralne i lokalne kosovske institucije, uključujući Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS), Zavod za zaštitu spomenika, regionalni centri za zaštitu kulturnog nasleđa i opštine. Njihova uloga u projektu podrazumeva pružanje tehničkih smernica i pravnu podršku u dobijanju dozvola, saglasnosti i osiguranje da su projektne aktivnosti u skladu sa važećim kosovskim zakonima”.

Predstavnici UNDP-a nisu odgovorili na pitanje RTV Kim koliko će novca biti uloženo u rekonstrukciju verskih objekata, ali su naveli rok za završetak.

“Vremenski okvir projekta su decembar 2020. - novembar 2021. Kao deo komponente fizičke intervencije, projekat će obuhvatati 21 lokalitet, u 11 različitih opština, uključujući Prištinu, Đakovicu, Dečane, Novo Brdo, Mitrovicu, Severnu Mitrovicu, Peć, Gnjilane, Kamenicu, Prizren i Junik”, navode iz UNDP-a.

Od 21 lokacije, 10 predstavlja sekularne, dok je 11 verskih objekata.

Tokom ovog perioda izvršiće se restauracija tri objekta koja pripadaju Islamskoj zajednici, tri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tri Katoličkoj crkvi, a na dve lokacije obnavljaće se objekti koji pripadaju zajednici Tarikat.Ostale vesti

Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023