Vesti
Religija

Obnovu verskih objekata finansira EU, a sprovodi UNDP

Projekat obnove 21 verskog i kulturnog objekta na Kosovu, među kojima su i tri pravoslavna - manastiri Draganac i Tamnica, kao i crkva Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici finansira Evropska unija (EU), a sprovodi kancelarija UNDP-a na Kosovu, potvrđeno je za RTV Kim.

Obnovu verskih objekata finansira EU, a sprovodi UNDP
Manastir Draganac (Foto Kontakt plus)

Nedavno je kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku izjavio da je program restauracije pokrenulo Ministarstvo kulture, omladine i sporta, zajedno sa UNDP-om i Kancelarijom EU.

“Kulturno nasleđe je naša platforma dijaloga za mir i prosperitet, a ne političko bojište", poručio je tada Čeku.

Na ovu izjavu je reagovala Eparhija raško-prizrenska ističući da sa predstavnicima vlasti Kosova nije bilo nikakvih razgovora u vezi sa obnovom manastira Draganac, crkve Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastira Tamnica.

Iz UNDP-a za RTV Kim kažu da je projekat „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga i socijalne kohezije među zajednicama“, jedan od glavnih instrumenata EU u oblastima odgovora na krize, sprečavanja sukoba, te izgradnje mira. Takođe navode da Ministarstvo kulture Kosova u čitavom projektu pruža samo tehničku podršku.

“Glavni institucionalni partneri u projektu su centralne i lokalne kosovske institucije, uključujući Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS), Zavod za zaštitu spomenika, regionalni centri za zaštitu kulturnog nasleđa i opštine. Njihova uloga u projektu podrazumeva pružanje tehničkih smernica i pravnu podršku u dobijanju dozvola, saglasnosti i osiguranje da su projektne aktivnosti u skladu sa važećim kosovskim zakonima”.

Predstavnici UNDP-a nisu odgovorili na pitanje RTV Kim koliko će novca biti uloženo u rekonstrukciju verskih objekata, ali su naveli rok za završetak.

“Vremenski okvir projekta su decembar 2020. - novembar 2021. Kao deo komponente fizičke intervencije, projekat će obuhvatati 21 lokalitet, u 11 različitih opština, uključujući Prištinu, Đakovicu, Dečane, Novo Brdo, Mitrovicu, Severnu Mitrovicu, Peć, Gnjilane, Kamenicu, Prizren i Junik”, navode iz UNDP-a.

Od 21 lokacije, 10 predstavlja sekularne, dok je 11 verskih objekata.

Tokom ovog perioda izvršiće se restauracija tri objekta koja pripadaju Islamskoj zajednici, tri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tri Katoličkoj crkvi, a na dve lokacije obnavljaće se objekti koji pripadaju zajednici Tarikat.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022