Vesti
Religija

Obnovu verskih objekata finansira EU, a sprovodi UNDP

Projekat obnove 21 verskog i kulturnog objekta na Kosovu, među kojima su i tri pravoslavna - manastiri Draganac i Tamnica, kao i crkva Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici finansira Evropska unija (EU), a sprovodi kancelarija UNDP-a na Kosovu, potvrđeno je za RTV Kim.

Obnovu verskih objekata finansira EU, a sprovodi UNDP
Manastir Draganac (Foto Kontakt plus)

Nedavno je kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku izjavio da je program restauracije pokrenulo Ministarstvo kulture, omladine i sporta, zajedno sa UNDP-om i Kancelarijom EU.

“Kulturno nasleđe je naša platforma dijaloga za mir i prosperitet, a ne političko bojište", poručio je tada Čeku.

Na ovu izjavu je reagovala Eparhija raško-prizrenska ističući da sa predstavnicima vlasti Kosova nije bilo nikakvih razgovora u vezi sa obnovom manastira Draganac, crkve Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastira Tamnica.

Iz UNDP-a za RTV Kim kažu da je projekat „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga i socijalne kohezije među zajednicama“, jedan od glavnih instrumenata EU u oblastima odgovora na krize, sprečavanja sukoba, te izgradnje mira. Takođe navode da Ministarstvo kulture Kosova u čitavom projektu pruža samo tehničku podršku.

“Glavni institucionalni partneri u projektu su centralne i lokalne kosovske institucije, uključujući Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS), Zavod za zaštitu spomenika, regionalni centri za zaštitu kulturnog nasleđa i opštine. Njihova uloga u projektu podrazumeva pružanje tehničkih smernica i pravnu podršku u dobijanju dozvola, saglasnosti i osiguranje da su projektne aktivnosti u skladu sa važećim kosovskim zakonima”.

Predstavnici UNDP-a nisu odgovorili na pitanje RTV Kim koliko će novca biti uloženo u rekonstrukciju verskih objekata, ali su naveli rok za završetak.

“Vremenski okvir projekta su decembar 2020. - novembar 2021. Kao deo komponente fizičke intervencije, projekat će obuhvatati 21 lokalitet, u 11 različitih opština, uključujući Prištinu, Đakovicu, Dečane, Novo Brdo, Mitrovicu, Severnu Mitrovicu, Peć, Gnjilane, Kamenicu, Prizren i Junik”, navode iz UNDP-a.

Od 21 lokacije, 10 predstavlja sekularne, dok je 11 verskih objekata.

Tokom ovog perioda izvršiće se restauracija tri objekta koja pripadaju Islamskoj zajednici, tri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tri Katoličkoj crkvi, a na dve lokacije obnavljaće se objekti koji pripadaju zajednici Tarikat.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021