Vesti
Religija

Obeležene Mitrovdanske zadušnice u Orahovcu

Liturgijom i pomenom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a zatim izlaskom na groblja, obeležene su Mitrovdanske zadušnice u Orahovcu.
Obeležene Mitrovdanske zadušnice u Orahovcu
Slomljen krst na grobu Angeline Grković u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

Meštani su posle liturgije tradicionalno obišli grobove svojih bližnjih na oba pravoslavna groblja u ovom mestu.

Na groblju koje se nalazi u porti crkve, sahranjivani su preminuli u periodu od 1999. do 2014. godine kada se, uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, ponovo otpočelo sa ukopom preminulih na starom groblju.

Ono se nalazi u delu grada u kome nema srpskog stanovništva, a najveći broj nadgrobnih spomenika i krstova je oskrnavljen i polomljen.

Jedan od takvih je i krstom na grobu Slobodanke Baljošević koja se upokojila na Veliku sredu ove godine.

Njena snaha Jovana Baljošević je kazala da je krst na grobu više puta lomljen, ali i ponovno postavljan.

"Krst na njenom grobu je već posle dve nedelje polomljen. Dever ga je popravio, ali su ga ponovo polomili. Pre neki dan smo ga bili opet popravili, danas kad smo došli zatekli smo ga polomljenog i bačenog pored groba", kazala je ona.

"Danas, kad smo došli, zatekli smo i na grobu Angeline Grković polomljen krst", dodao je Jovanin suprug Dejan Baljošević, pokazujući na obližnji grob u blizini.

Angelina Grković je starica koja je poslednja sahranjena na ovom groblju.

Meštani Orahovca su navikli da ih na groblju dočekuju polomljeni krstovi i spomenici. Na početku su se žalili, prijavljivali vandalizam policiji, a zatim su odustali jer do sada za to niko nije odgovarao.

Ipak, meštani su zadovoljni što barem mogu nesmetano da sahranjuju svoje bližnje, uz nadu da će njihovi krstovi jednom ipak neometano uspravno stajati na grobovima upokojenih roditelja, prijatelja, bližnjih...Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022