Vesti
Religija

Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Hram Svete Petke u Lapljem Selu (Foto: Kim)

Hram Svete Petke podignut je 1938. godine, a osim meštana Lapljeg Sela, ovu slavu proslavljaju i njihovi susedi iz Preoca. Liturgiju je služio iguman manastira Crna Reka otac Andrej, uz sasluženje sveštenika Eparhije raško-prizrenske.

"Potrudite se da budete dostojni potomci slavnih predaka naših Srba. Da pretrpimo, da znamo da sve što trpimo ima svoj smisao, pre svega da u ovom životu sve ima svoj kraj. U budućem životu će sva trpenja u beskraj doneti slavu, doneće život večni. Doneće nam ono čemu svi treba da težimo, to je zajednica sa Gospodom našim. Neka nas Sveta Petka štiti, neka nam pomogne", kazao je u besedi otac Andrej.

Tokom službe je prerezan slavski kolač koji je ove godine pripremila porodica Živić iz Lapljeg Sela. Domaćin je poželeo dobro zdravlje okupljenim vernicima i meštanima.

"Uzeo sam kolač za zdravlje i spasenje porodice. Očekujemo goste, neka mala gozba. Kao i svaka kuća što slavi slavu, tako i mi ovde", kazao je Miloš Živić.

Pravoslavni vernici okupljeni oko ove svetinje ističu da su crkva i vera, jedan od stubova opstanka Srba na centralnom Kosovu. Mnogima je današnji praznik krsna slava.

"Sveta Petka, to je veliki praznik za nas Hrišćane. Svako je došao na liturgiju, da se pomoli za zdravlje i napredak svoje porodice. Svake godine je sve manje ljudi", kazao je Dragoljub Ivić.

"Ovaj praznik za mene predstavlja sabornost, svetosavlje, simbol očuvanja na ovom prostoru. Sveta Petka, kao zaštitnica žena, predstavlja žene koja će rađati decu koja će opstati na Kosovu", kazala je Ana Kostić.

"Ovo je sveti dan, krsnu slavu slavim, Svetu Petku. Donosim ovde kolač da se seče, obavljamo običaje. Nema srpskog naroda, srpski narod je otišao, nažalost", kazao je Živorad Nićić.

Prepodobna mati Paraskeva, u narodu poznatija kao Sveta Petka, je veoma poštovana svetiteljka. Ovim praznikom se završava mali letnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i prethodnih dana obeležavane Ognjena i Blaga Marija.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022