Vesti
Religija

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije

U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
Liturgija povodom slave Prizrenske bogoslovije (Foto: Radio Goraždevac)

Povodom obeležavanja slave Prizrenske bogoslovije, svetih Kirila i Metodija liturgiju su u hramu Svetog Đorđa služi vladika Teodosije i vladika buenosajrski i centralnoamerički Kirilo sa sveštenicima iz eparhije.

„Naša Bogoslovija Kirilo i Metodije se slavi više od 150 godina i to je vidimo značajan period ali manji nego ovih 1.150 godina. Međutim u svakom slučaju blagodarni smo i blagodarimo u licu vladike Teodosija, njegovih profesora, njegovih učenika, svim tim generacijama pravoslavnih Hrišćana koji su sačuvali tu bogosloviju, kroz taj period njenog trajanja. Danas ova generacija živi u teškom jednom periodu da kažemo vavilonskog ropstva ovih naših teritorija“, rekao je u besedi vladika Kirilo.

Vladika Kirilo u besedi govorio je i o žitiju svetih Kirila i Metodija.

„Misijom Kirila i Metodija Sloveni ne samo da su postali pismeni, nego su se nakalemili na taj koren, na taj čopor koji je Hristos. To slovo se uselilo u našu prirodu i ne samo narod izabrani nego i sve narode, onako kako je Gospod rekao svojim učenicima da idu da krste i osvete sve narode“, rekao je vladika Kirilo.

Nakon Liturgije okupljeni su prošetali centrom Prizrena a potom posetili Prizrensku bogosloviju.

Pripremljen je i kulturno-umetnički program koji izvode učenici Bogoslovije u Prizrenu.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022