Vesti
Religija

Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu

U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
Obeležavanje Male Gospojine u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju su služili paroh goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh osojanski Dalibor Kojić. Na litrugiji su bili prisutni i igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice iz Đakovice mati Teokista i monahinja Joanikija.

Sveštenik Dalibor rekao je da smo danas najradosniji i najsrećniji što smo se okupili da pokažemo nadu da ovde možemo da živimo.

"Okupilo se mnogo naroda u slavu Božiju da proslavimo najradosniji hrišćanski praznik, to je rođenje presvete Bogorodice. Da nije bilo njenog rođenja ne bi bilo ni ostalih praznika. Danas možemo da kažemo da smo najradosniji i najsrećniji što smo se okupili u ovom mestu koje je stradalo i pokazalo svoje vaskrsenje i pokazalo nadu da ovde možemo da živimo kao svi normalni ljudi, da se održimo na ovim svetim prostorima i da se vaskrsnemo sa Gospodom Isusom Hristom", rekao je paroh Dalibor Kojić.

Ove godine na liturgiji i obleležavanju crkvene slave bili su prisutni učenici i profesori OŠ "Janko Jovićević" iz Goraždevca. Direktor ove škole Milan Anđelković rekao je da su u dogovoru sa sveštenikom, a u sklopu nastave o veronauci, deca bila prisutna na današnjoj liturgiji.

"Ponosni smo što su naša deca danas na liturgiji i što mogu da prisustvuju obeležavanju crkvene slave. Pošto deca idu na versku nauku u dogovoru sa sveštenikom Nenadom dogovorili smo se da bi bilo lepo da deca budu prisutna svečanoj liturgiji i obeležavanju današnjeg dana, mislim da će deci to puno da znači", reko je Milan Anđelković

Domaćin ovogodišnje slave Nenad Dakić iz Goržadevca rekao je da su slave i crkva sačuvale ovo selo i porodice koje žive u njemu.

"Mislim da je svaka porodica u Goraždevcu srećna da ima crkvenu slavu za zdravlje i spasenje porodice i sela koje je ostalo i opstalo ovde uz pomoć naših svetinja", kaže Nenad Dakić.

Za narednu godinu domaćin slave biće Bogoljub Portić iz Goraždevca.

"Velika je čast za mene i moju porodicu da budemo domaćini crkvene slave naredne godine", rekao je on.

Nakon zevršetka liturgije za sve prisutne je ovogodišnji domaćin slave priredio skoromnu trpezu i posluženje.

Seoska slava u Planjanu kod Prizrena

Selo Planjane koje se nalazi nedaleko od Prizrena i pripada Sredačkoj Župi, danas proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu.

U selu trenutno ne žive Srbi, ali je liturgiji prisustvovalo više od pedeset vernika koji su pristigli sa raznih strana. Najveći broj ljudi stigao je sa grupom poklonika koju predvodi Slavica Trbusić, rodom iz Orahovca a udata u Planjanu, koja je nastavila tradiciju obilazaka svetinja i prisustva hramovnim slavama širom Kosova i Metohije.

Liturgiju je služio paroh prizrenski otac Jovan Radić, uz pojanje prizrenskih bogoslova. On je osvetio vodicu, prerezao slavski kolač a zatim i održao besedu u kojoj je kazao da mu je drago što narod ne zaboravlja svoja sela, slave i hramove i nastavlja da se okuplja u velikom broju.

"Evo dana kojeg stvori Gospod da se radujemo i proslavljamo jedno od tri rođenja u našoj bogoslužbenoj godini. Eto, meni je jako drago da smo se ponovo okupili u ovoj velikoj svetinji u selu Planjanu. Drago mi je da ne zaboravljate na vaše selo, na vašu slavu, na vaš hram i potrebno je da uvek dolazite i da se uvek molite i da Bog vidi vašu žrtvu. Znam da nije lako doći iz različitih krajeva, ali blagodat Božija čini da vaš put bude olakšan molitvama Svete Bogomajke u čije ste ime došli, a njen blagoslov pratiće vas gde da god budete", rekao je otac Jovan u besedi.

Slavski kolač je ove godine priredio Predrag Josifović sa porodicom koja je poreklom iz ovog sela. Kako kaže, njihova kuća u selu je stara gotovo 300 godina.

Nakon liturgije domaćin slave je priredio posluženje uz zvuke harmonike, a organizovana je i tradicionalna licitacija u kojoj su okupljeni učestvovali.

Crkva u Planjanu je po rečima starosedeoca Radislava Popovića rušena čak šest puta. Poslednji put ju je obnovio njegov deda prota Antonije Arse Kolinčić 1868. godine.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije apeluje na mir
Patrijarh Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Tom prilikom, patrijarh je u svojoj besedi istakao da je “danas više nego ikad potrebno da se molimo za mir, za našu braću i sestre na Kosvu i Metohiji”.
  • 01.10.2023
Vladika Ilarion o snazi krsta: Od prokletstva do blagoslova
Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion služio je liturgiju u Pećkoj patrijaršiji povodom današnjem praznika Krstovdana. U svom obraćanju, on je istakao duboke duhovne poruke o snazi krsta i njegovom simbolizmu koji podseća na paradokse i duboke istine hrišćanske vere.
  • 27.09.2023
Jesenji Krstovdan - dobro je srediti kuću pred zimu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

  • 27.09.2023
Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023