Vesti
Religija

Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu

U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
Obeležavanje Male Gospojine u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju su služili paroh goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh osojanski Dalibor Kojić. Na litrugiji su bili prisutni i igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice iz Đakovice mati Teokista i monahinja Joanikija.

Sveštenik Dalibor rekao je da smo danas najradosniji i najsrećniji što smo se okupili da pokažemo nadu da ovde možemo da živimo.

"Okupilo se mnogo naroda u slavu Božiju da proslavimo najradosniji hrišćanski praznik, to je rođenje presvete Bogorodice. Da nije bilo njenog rođenja ne bi bilo ni ostalih praznika. Danas možemo da kažemo da smo najradosniji i najsrećniji što smo se okupili u ovom mestu koje je stradalo i pokazalo svoje vaskrsenje i pokazalo nadu da ovde možemo da živimo kao svi normalni ljudi, da se održimo na ovim svetim prostorima i da se vaskrsnemo sa Gospodom Isusom Hristom", rekao je paroh Dalibor Kojić.

Ove godine na liturgiji i obleležavanju crkvene slave bili su prisutni učenici i profesori OŠ "Janko Jovićević" iz Goraždevca. Direktor ove škole Milan Anđelković rekao je da su u dogovoru sa sveštenikom, a u sklopu nastave o veronauci, deca bila prisutna na današnjoj liturgiji.

"Ponosni smo što su naša deca danas na liturgiji i što mogu da prisustvuju obeležavanju crkvene slave. Pošto deca idu na versku nauku u dogovoru sa sveštenikom Nenadom dogovorili smo se da bi bilo lepo da deca budu prisutna svečanoj liturgiji i obeležavanju današnjeg dana, mislim da će deci to puno da znači", reko je Milan Anđelković

Domaćin ovogodišnje slave Nenad Dakić iz Goržadevca rekao je da su slave i crkva sačuvale ovo selo i porodice koje žive u njemu.

"Mislim da je svaka porodica u Goraždevcu srećna da ima crkvenu slavu za zdravlje i spasenje porodice i sela koje je ostalo i opstalo ovde uz pomoć naših svetinja", kaže Nenad Dakić.

Za narednu godinu domaćin slave biće Bogoljub Portić iz Goraždevca.

"Velika je čast za mene i moju porodicu da budemo domaćini crkvene slave naredne godine", rekao je on.

Nakon zevršetka liturgije za sve prisutne je ovogodišnji domaćin slave priredio skoromnu trpezu i posluženje.

Seoska slava u Planjanu kod Prizrena

Selo Planjane koje se nalazi nedaleko od Prizrena i pripada Sredačkoj Župi, danas proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu.

U selu trenutno ne žive Srbi, ali je liturgiji prisustvovalo više od pedeset vernika koji su pristigli sa raznih strana. Najveći broj ljudi stigao je sa grupom poklonika koju predvodi Slavica Trbusić, rodom iz Orahovca a udata u Planjanu, koja je nastavila tradiciju obilazaka svetinja i prisustva hramovnim slavama širom Kosova i Metohije.

Liturgiju je služio paroh prizrenski otac Jovan Radić, uz pojanje prizrenskih bogoslova. On je osvetio vodicu, prerezao slavski kolač a zatim i održao besedu u kojoj je kazao da mu je drago što narod ne zaboravlja svoja sela, slave i hramove i nastavlja da se okuplja u velikom broju.

"Evo dana kojeg stvori Gospod da se radujemo i proslavljamo jedno od tri rođenja u našoj bogoslužbenoj godini. Eto, meni je jako drago da smo se ponovo okupili u ovoj velikoj svetinji u selu Planjanu. Drago mi je da ne zaboravljate na vaše selo, na vašu slavu, na vaš hram i potrebno je da uvek dolazite i da se uvek molite i da Bog vidi vašu žrtvu. Znam da nije lako doći iz različitih krajeva, ali blagodat Božija čini da vaš put bude olakšan molitvama Svete Bogomajke u čije ste ime došli, a njen blagoslov pratiće vas gde da god budete", rekao je otac Jovan u besedi.

Slavski kolač je ove godine priredio Predrag Josifović sa porodicom koja je poreklom iz ovog sela. Kako kaže, njihova kuća u selu je stara gotovo 300 godina.

Nakon liturgije domaćin slave je priredio posluženje uz zvuke harmonike, a organizovana je i tradicionalna licitacija u kojoj su okupljeni učestvovali.

Crkva u Planjanu je po rečima starosedeoca Radislava Popovića rušena čak šest puta. Poslednji put ju je obnovio njegov deda prota Antonije Arse Kolinčić 1868. godine.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista. Nikako ne treba da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022