Vesti
Religija

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana
Manastir Visoki Dečani (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju su služili arhiepiskop mihalovsko-košički Georgije iz Slovačke, episkop novobrdski Ilarion i episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva, monaštva i prizrenskih bogoslova.

Vladika Teodosije čestitao je slavu monaštvu Visokih Dečana i citirao reči blaženopočivšeg mitropilita Amfilohija: "da je sveti kralj Stefan Dečanski večni kralj Kosova i Metohije i srpskih zemalja".

„Mnogi su pokušali da ga odnesu, da ne bude na ovom mestu, ali sveti kralj to nije dozvolio. Evo i u naše vreme neizvesno, po svemu sudbonosno vreme za naše svetinje i naš narod na ovu svetu zemlju, sveti kralj nama poručuje da se mi ne brinemo mnogo šta će biti sa nama, šta će biti sa svetom srpskom zemljom, šta će biti sa našim svetinjama. To je u Božijoj vlasti, to je u vlasti svetoga kralja Stefana“, rekao je vladika Teodosije.

Arhiepiskop Mihalovsko-košički Georgije rekao je da mu je drago i da je počastvovan što je pred vernim narodom služio svetu liturgiju.

„Ja se danas klanjam pred svima vama, pred vašom verom i ljubavlju da živite na zemlji koja je vaša, koja je vama dar od Gospoda. Hristos koji je bio raspet i koji je Vaskrsao tako će te vaskrsnuti i vi. Imate jaku crkvu, imate jako monaštvo, imate studente bogoslovije koji imaju čiste oči. Kad gledam u vas i kad gledam vaše lice vidim Vaskrslog Hrista. Za mene je veliki Blagoslov da doživim vas kao zajednicu crkve koja se moli Gospodu“, reko je arhiepiskop Georgije.

Na obeležavanju manstirske slave bilo je prisutno oko 600 vernika.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022