Vesti
Religija

Obeležena ktitorska slava Bogorodice Ljeviške

U crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača, danas je proslavljen njen ktitor, Sveti Kralj Milutin. Liturgiju je služio jerej Aleksandar Mitrović iz Vranja, uz sasluženje paroha prizrenskog, jereja Jovana Radića i starešine crkve Bogorodice Ljeviške Vladana Vukomanovića.

Obeležena ktitorska slava Bogorodice Ljeviške
Detalj sa liturgije (Foto Radio Goraždevac)

„Situacija je bila takva da su kretanja bila između istoka i zapada. Da je bilo teško. Iako je bio kralj, znao je gde je izvor i znao je gde su temelji. A to je crkva. To je pokazivao i manifestovao time što se u istoriji očuvala uspomena na njega kao najvećeg zadužbinara od svih Nemanjića. U današnjem svetom jevanđelju smo čuli da je Hristos taj pastir dobri i da on poziva ovce svoje, sve krštene Hrišćane u svoj tor, u crkvu svoju, u lađu spasenja. Situacija i okolnosti nisu nimalo bolje nego što su bile u vrme svetog kralja Milutina. Nama ostaje nada, da ako je jedan kralj znao gde su temelji, izvori i počeci i šta jeste stecište svih nas i svih ljudi, onda i nama neće biti teško da krenemo tim putem“, rekao je pred prisutnima sveštenik Aleksandar Mitrović nakon čitanja svetog Jevanđelja.

Pedesetak poklonika došlo je danas u Prizren u organizaciji udruženja Sveti Sava iz Novog Sada, a bilo je vernika i iz drugih sredina na Kosovu.

„Ne postoji veća blagodat za nas koji nismo sa Kosova i Metohije nego da dođemo u mesto kao što je ovo, da se pričestimo u Bogorodici Ljeviškoj. Ne postoje reči kojima se ovo može objasniti. Mislim da svako ko je Srbin mora barem jednom da dođe ovde, a ko dođe jednom dolaziće češće, jer onaj ko dođe jednom on će shvatiti šta je Kosovo i Metohija“, kaže Đorđe Micić iz Beograda.

„Nisam prvi put ovde, ali prvi put imam čast da budem na liturgiji u crkvi Bogorodice Ljeviške i bilo je veličanstveno. Lepo je videti da ovde ima naroda i da se u ovoj crkvi služi liturgija“, ističe Sandra.

Bogorodica Ljeviška u Prizrenu je katedralna crkva posvećena Uspenju Bogorodice. Crkva je zapaljena 17. marta 2004. godine za vreme Martovskog pogroma. Od 2006. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine.

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022