Vesti
Religija

Obeležena ktitorska slava Bogorodice Ljeviške

U crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača, danas je proslavljen njen ktitor, Sveti Kralj Milutin. Liturgiju je služio jerej Aleksandar Mitrović iz Vranja, uz sasluženje paroha prizrenskog, jereja Jovana Radića i starešine crkve Bogorodice Ljeviške Vladana Vukomanovića.

Obeležena ktitorska slava Bogorodice Ljeviške
Detalj sa liturgije (Foto Radio Goraždevac)

„Situacija je bila takva da su kretanja bila između istoka i zapada. Da je bilo teško. Iako je bio kralj, znao je gde je izvor i znao je gde su temelji. A to je crkva. To je pokazivao i manifestovao time što se u istoriji očuvala uspomena na njega kao najvećeg zadužbinara od svih Nemanjića. U današnjem svetom jevanđelju smo čuli da je Hristos taj pastir dobri i da on poziva ovce svoje, sve krštene Hrišćane u svoj tor, u crkvu svoju, u lađu spasenja. Situacija i okolnosti nisu nimalo bolje nego što su bile u vrme svetog kralja Milutina. Nama ostaje nada, da ako je jedan kralj znao gde su temelji, izvori i počeci i šta jeste stecište svih nas i svih ljudi, onda i nama neće biti teško da krenemo tim putem“, rekao je pred prisutnima sveštenik Aleksandar Mitrović nakon čitanja svetog Jevanđelja.

Pedesetak poklonika došlo je danas u Prizren u organizaciji udruženja Sveti Sava iz Novog Sada, a bilo je vernika i iz drugih sredina na Kosovu.

„Ne postoji veća blagodat za nas koji nismo sa Kosova i Metohije nego da dođemo u mesto kao što je ovo, da se pričestimo u Bogorodici Ljeviškoj. Ne postoje reči kojima se ovo može objasniti. Mislim da svako ko je Srbin mora barem jednom da dođe ovde, a ko dođe jednom dolaziće češće, jer onaj ko dođe jednom on će shvatiti šta je Kosovo i Metohija“, kaže Đorđe Micić iz Beograda.

„Nisam prvi put ovde, ali prvi put imam čast da budem na liturgiji u crkvi Bogorodice Ljeviške i bilo je veličanstveno. Lepo je videti da ovde ima naroda i da se u ovoj crkvi služi liturgija“, ističe Sandra.

Bogorodica Ljeviška u Prizrenu je katedralna crkva posvećena Uspenju Bogorodice. Crkva je zapaljena 17. marta 2004. godine za vreme Martovskog pogroma. Od 2006. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine.

 Ostale vesti

SPC postoji svuda
Srpska pravoslavna crkva (SPC) postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne srpske Patrijašije, Ustav SPC i uredbe važe, kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju, saopštila je SPC.
  • 07.12.2021
U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice
Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Lipljanu je obeležena hramovna i opštinska slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Obeležavanju slave prisustvovao je veliki broj vernika, lokalni i predstavnici Vlade Srbije.
  • 04.12.2021
Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021