Vesti
Religija

Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

Obeležena hramovna slava u Uroševcu
Crkva svetog cara Uroša u Uroševcu (Foto Kim)

Liturgiju je u crkvi svetog cara Uroša služio sveštenik Branislav Denić uz sasluženje Uroševačkog paroha Trajka Vlajkovića. 

"Neka je Bogom Blagosloven dan i današnji praznik, neka sveti Jovan čuva one koji žive u ovome gradu, sve pravoslavne ljude i one koji su živeli ovde, nažalost u rasejanju su danas i sve vas prisutne potomstvom svojim da vas Gospod čuva štiti i brani i sveti Jovan i sveti kralj Uroš koji je život svoj posvetio Gospodu Bogu kao i svi njegovi prethodnici", rekao je otac Branislav u besedi.

Raseljeni Srbi okupili su se da zajedno proslave današnji praznik.

"Posle dužeg vremena danas smo došli u ovaj hram na svetu liturgiju. Posebno me je obradovalo što sam video ovaj narod koji se okupio ovde gde mu je mesto. Živeo sam u Uroševcu, ali sam se posle rata vratio u svoje rodno mesto, Uroševac je ostao jedan od meni najdražih gradova i na svetog Jovana uvek dolazimo", naveo je Kiro Stefanović iz Grnčara.

"Došli smo na ovaj dan da se okupimo, svake godine je sve više i više ljudi i daj Bože da uvek bude više i da se narod vrati, da bude kao što je ranije bilo. Nadam se da ćemo se vratiti jednog dana ovde da živimo", kazala je Slavica Cvetković raseljeno lice iz Uroševca.

Ovogodišnji kolačari porodice Subotić iz Leposavića i Đorđević iz Štrpca pripremili su za sve okupljene goste prazničnu trpezu.

"Rođena sam ovde u Uroševcu, živeli smo u selu Gatnje do 1999. godine, onda smo se preselili u Leposavić. Predivan je osećaj vratiti se u Uroševac, dolazimo često, ali danas je slava hrama i osećaj je poseban. Za goste smo pripremili posnu trpezu, a ovaj praznik je za sve Srbe iz Uroševca veoma značajan", istakla je Aleksandra Subotić.

Za narednu godinu domaćin slave biće porodica Kojić iz Štrpca.

"Osećanja su pomešana kao i uvek kada dođem ovde. Vezan sam za ovo mesto, rođen sam ovde u parohijskom domu, sin sam sveštenika Žike Kojića koji je do rata i posle bio ovde. Moj otac je obnovio parohiju. Odlučio sam se da uzmem kolač za sledeću godinu, kako ne bismo prekinuli tradiciju", rekao je Aleksandar Kojić.

Pre rata u Uroševcu je živelo više od 12.000 Srba, danas u ovom gradu živi jedino sveštenik Trajko Vlajković sa porodicom. Na području opštine Uroševac Srba ima jedino u Babljaku.

Današnji praznik osim u Uroševcu obeležava se i u crkvi svetog Jovana u Peći.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022