Vesti
Religija

Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

Obeležena hramovna slava u Uroševcu
Crkva svetog cara Uroša u Uroševcu (Foto Kim)

Liturgiju je u crkvi svetog cara Uroša služio sveštenik Branislav Denić uz sasluženje Uroševačkog paroha Trajka Vlajkovića. 

"Neka je Bogom Blagosloven dan i današnji praznik, neka sveti Jovan čuva one koji žive u ovome gradu, sve pravoslavne ljude i one koji su živeli ovde, nažalost u rasejanju su danas i sve vas prisutne potomstvom svojim da vas Gospod čuva štiti i brani i sveti Jovan i sveti kralj Uroš koji je život svoj posvetio Gospodu Bogu kao i svi njegovi prethodnici", rekao je otac Branislav u besedi.

Raseljeni Srbi okupili su se da zajedno proslave današnji praznik.

"Posle dužeg vremena danas smo došli u ovaj hram na svetu liturgiju. Posebno me je obradovalo što sam video ovaj narod koji se okupio ovde gde mu je mesto. Živeo sam u Uroševcu, ali sam se posle rata vratio u svoje rodno mesto, Uroševac je ostao jedan od meni najdražih gradova i na svetog Jovana uvek dolazimo", naveo je Kiro Stefanović iz Grnčara.

"Došli smo na ovaj dan da se okupimo, svake godine je sve više i više ljudi i daj Bože da uvek bude više i da se narod vrati, da bude kao što je ranije bilo. Nadam se da ćemo se vratiti jednog dana ovde da živimo", kazala je Slavica Cvetković raseljeno lice iz Uroševca.

Ovogodišnji kolačari porodice Subotić iz Leposavića i Đorđević iz Štrpca pripremili su za sve okupljene goste prazničnu trpezu.

"Rođena sam ovde u Uroševcu, živeli smo u selu Gatnje do 1999. godine, onda smo se preselili u Leposavić. Predivan je osećaj vratiti se u Uroševac, dolazimo često, ali danas je slava hrama i osećaj je poseban. Za goste smo pripremili posnu trpezu, a ovaj praznik je za sve Srbe iz Uroševca veoma značajan", istakla je Aleksandra Subotić.

Za narednu godinu domaćin slave biće porodica Kojić iz Štrpca.

"Osećanja su pomešana kao i uvek kada dođem ovde. Vezan sam za ovo mesto, rođen sam ovde u parohijskom domu, sin sam sveštenika Žike Kojića koji je do rata i posle bio ovde. Moj otac je obnovio parohiju. Odlučio sam se da uzmem kolač za sledeću godinu, kako ne bismo prekinuli tradiciju", rekao je Aleksandar Kojić.

Pre rata u Uroševcu je živelo više od 12.000 Srba, danas u ovom gradu živi jedino sveštenik Trajko Vlajković sa porodicom. Na području opštine Uroševac Srba ima jedino u Babljaku.

Današnji praznik osim u Uroševcu obeležava se i u crkvi svetog Jovana u Peći.Ostale vesti

Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022