Vesti
Religija

Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija "Staro-srpski izvori Kosova i Metohije".
Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska
Sa liturgije (Foto TV Most)

U manastiru Banjska, drevnoj zadužbini kralja Milutina, povodom hramovne slave Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, svetu arhijerejsku liturgiju, u prisustvu velikog broja vernika, služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

“Daće Bog da ova svetinja još se obnovi, onako kako smo započeli, da se bratstvo umnoži, da naš narod ostane na ovim prostorima i da se stvore uslovi za život našeg naroda na ovim prostorima”, poručio je Teodosije.

Nakon liturgije, usledila je Sveta tajna pričešća i tradicionalna litija oko hrama.

Rezani su slavski kolači i određeni domaćini slave za narednu godinu.

Gramatama za postojanu ljubav prema svetoj pravoslavnoj veri i revnosnost prema hramu Božijem, vladika Teodosije odlikovao je Mirka Ristića i Ljubišu Miletića.

“Za svakog pravoslavnog hrišćanina, pogotovo nas Srbe koji živimo na KiM, ovo priznanje znači, a ova svetinja zaslužuje mnogo vise nego što joj dajemo ”, kaže za TV Most Ljubiša Miletić.

“Bio sam i ranije nagrađivan, a ovo mi je najdraže odlikovanje. Trudiću se da i dalje nastavim sa radom, dok me služi zdravlje”, rekao je Mirko Ristić.

U porti manastira, održana je kulturna manifestacija „Staro srpski izvori Kosova i Metohije“, u okviru koje su predstavljeni tradicionalni instrumenti, pesme i igre. Ovu manifestaciju, koja se više od tri decenije održava na području KiM, organizovao je Savez amatera Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020