Vesti
Religija

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći

U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
Crkva i vernici u Belom Polju (Foto Radio Goraždevac)

Ove godine domaćin slave bio je Vladimir Marijanović iz Budve, kome je bila velika čast što je sa prijateljima i parohijana iz Bečića došao u Belo Polje da zajedno sa meštanima proslave slavu.

“Velika čast nam je učinjana da možemo da provedemo praznik sa braćom, bili smo tu i prošle i ove godine, nadamo se da ćemo i u narednom periodu moći da budemo sa našom braćom za ovaj praznik i mnoge druge”, rekao je Vladimir Marijanović.

Za narednu godinu domaćin slave biće Dušan Popović iz ovog sela.

“Velika mi je čast što ću naredne godine biti domaćin slave u svom selu, pričao sam sa bratom i dogovorili smo se da naredne godine budemo domaćini slave u našem selu”, rekao je Dušan Popović.Ostale vesti

Vladika Teodosije u poseti Orahovcu
Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, jutros je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.
  • 05.02.2023
Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023