Obeležena gradska slava opštine Zvečan

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Sv. Đorđa obeležena je slava Opštine Zvečan. 

Podeli ovaj članak sa:
 • Rezanje slavskog kolača (Foto Kontakt plus radio)

Liturgiju je u crkvi Sv. Đorđa služio vladika raško–prizrenski Teodosije.

“I Gospod će uciniti da i ono što je ljudima nemoguće postane moguće u ovom životu. A onaj ko sumnja, ko nema dovoljno vere, zaista neće moći da izmoli od Gospoda i pomoć i ljubav i milost. Zato su hrišćani poput Svetog velikomučenika Georgija sve prezreli u ovom životu, pa i svoj život, da bi dobili ono što je bolje, lepše i ono što je večno”, kazao je vladika Teodosije.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević istakao je da je zahvaljujući "našoj crkvi srpski narod opstao na Kosovu i Metohiji".

“Crkva je ta koja nas je u najtežim trenucima sabrala, okupila i učinila to da srpski narod i dan danas ostane na prostorima KiM. Svedoci ste da smo u poslednjih dvadesetak godina prošli kroz mnoga iskušenja i nedaće, a zahvaljujući našoj crkvi i veri uspeli smo da sva ta iskušenja i nedaće uspešno prebrodimo i da ostanemo i dalje na ovoj svetoj srpskoj zemlji gde ćemo, nadam se, živeti i dalje", istakao je Todosijević.

Gradsku slavu čestitao je i predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu iz Banja Luke Milorad Arlov.

“Želim narodu opštine Zvečan, rukovodstvu, sveštenstvu, da gradsku slavu uvek slave u miru, zdravlju i sreći na KiM, da budete svake godine brojniji i zadovoljniji i da jednom prestanu ove muke srpskog naroda na KiM i da jednom vaskrsne ta sloboda. To je ono što zaslužuje srpski narod na KiM”, rekao je Arlov.

Liturgiji u crkvi Sv. Đorđa prisustvovao je i šef ruske Kancelarije u Prištini Andrej Lisovoj. On je istakao da su ovakve proslave značajne za Srbe na Kosovu jer ovakvi događaji pomažu ljudima da budu ujedinjeni i da zaborave brojne probleme sa kojima moraju ponekad da se suoče.

“Želimo stanovnicima opštine Zvečan sve najbolje, Božju pomoć, prosperitet i ekonomsko bogatstvo i da srpski narod ovde na Kosovu živi srećno i pod zaštitom Boga i Vlade Srbije”, rekao je Lisovoj.
Opština Zvečan ove godine slavi 25 godina svog postojanja.

Po blagoslovu Eparhije raško – prizrenske, slava se proslavlja svake prve nedelje posle Đurđevdana.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane