Vesti
Religija

Obeležen Spasovdan u Livađu

U crkvi Svetog Grigorija u Livađu održana je sveta liturgija povodom praznika Spasovdana. Crkveni sabor okupio je veliki broj vernika.

Obeležen Spasovdan u Livađu
Crkveni sabor u Livađu (Foto Kim)

Službu su služila dva sveštenika Sveta Trajković iz Gračanice i Milan iz Donje Gušterice. Prisustvovao je veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela, istakla je za RTV Kim Mirjana Nedeljković Stanojević predsednica sela Livađa.

„Narod se dosta odazvao, jer zbog ove korone i svega što se izdešavalo jedva je čekao da se opusti i da se okupi. Crkveno dvorište je bilo puno, rastojanje među ljudima je postojalo, ali maske nisu nosili. Za svakog vernika je najbitnije da na današnji dan prisustvuje liturgiji, a potom svako kod svoje kuće dočeka goste“, kazala je ona.

Današnji praznik ulepšao je igrom i pesmom ansambl „Venac“ iz Gračanice kome su se pridružili i lokalni meštani.

Kolačar Aleksandar Micić je sa svojom porodicom pripremio posluženje za sve prisutne, dok će sledeće godine na Spasovdan domaćin biti Darko Nedeljković iz Livađa.

Crkva Svetog Grigorija sagrađena je 1935. godine na današnji dan ona je venčana.Ostale vesti

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
  • 24.05.2022
Dan slovenske pismenosti i Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

  • 24.05.2022
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022