Vesti
Religija

Obeležen Spasovdan u Livađu

U crkvi Svetog Grigorija u Livađu održana je sveta liturgija povodom praznika Spasovdana. Crkveni sabor okupio je veliki broj vernika.

Obeležen Spasovdan u Livađu
Crkveni sabor u Livađu (Foto Kim)

Službu su služila dva sveštenika Sveta Trajković iz Gračanice i Milan iz Donje Gušterice. Prisustvovao je veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela, istakla je za RTV Kim Mirjana Nedeljković Stanojević predsednica sela Livađa.

„Narod se dosta odazvao, jer zbog ove korone i svega što se izdešavalo jedva je čekao da se opusti i da se okupi. Crkveno dvorište je bilo puno, rastojanje među ljudima je postojalo, ali maske nisu nosili. Za svakog vernika je najbitnije da na današnji dan prisustvuje liturgiji, a potom svako kod svoje kuće dočeka goste“, kazala je ona.

Današnji praznik ulepšao je igrom i pesmom ansambl „Venac“ iz Gračanice kome su se pridružili i lokalni meštani.

Kolačar Aleksandar Micić je sa svojom porodicom pripremio posluženje za sve prisutne, dok će sledeće godine na Spasovdan domaćin biti Darko Nedeljković iz Livađa.

Crkva Svetog Grigorija sagrađena je 1935. godine na današnji dan ona je venčana.Ostale vesti

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
  • 22.06.2021
Sveta Trojica, praznik koji okuplja Srbe u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu tradicionalno je obeležen drugi dan Svete Trojice. Ovaj praznik okupio je mnogobrojne vernike, a među njima i preostale Srbe iz ovog grada i one koji su raseljeni. Sveštenik Dragiša Jerinić radostan je što narod nije zaboravio tradiciju i ovaj praznik.

  • 21.06.2021
Danas je Duhovski ponedeljak

Danas je Duhovski, odnosno Trojički ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

  • 21.06.2021
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
  • 20.06.2021
Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

  • 20.06.2021
Danas je praznik Svete Trojice
Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.
  • 20.06.2021