Vesti
Religija

Obeležen Spasovdan u Livađu

U crkvi Svetog Grigorija u Livađu održana je sveta liturgija povodom praznika Spasovdana. Crkveni sabor okupio je veliki broj vernika.

Obeležen Spasovdan u Livađu
Crkveni sabor u Livađu (Foto Kim)

Službu su služila dva sveštenika Sveta Trajković iz Gračanice i Milan iz Donje Gušterice. Prisustvovao je veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela, istakla je za RTV Kim Mirjana Nedeljković Stanojević predsednica sela Livađa.

„Narod se dosta odazvao, jer zbog ove korone i svega što se izdešavalo jedva je čekao da se opusti i da se okupi. Crkveno dvorište je bilo puno, rastojanje među ljudima je postojalo, ali maske nisu nosili. Za svakog vernika je najbitnije da na današnji dan prisustvuje liturgiji, a potom svako kod svoje kuće dočeka goste“, kazala je ona.

Današnji praznik ulepšao je igrom i pesmom ansambl „Venac“ iz Gračanice kome su se pridružili i lokalni meštani.

Kolačar Aleksandar Micić je sa svojom porodicom pripremio posluženje za sve prisutne, dok će sledeće godine na Spasovdan domaćin biti Darko Nedeljković iz Livađa.

Crkva Svetog Grigorija sagrađena je 1935. godine na današnji dan ona je venčana.Ostale vesti

U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice
Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Lipljanu je obeležena hramovna i opštinska slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Obeležavanju slave prisustvovao je veliki broj vernika, lokalni i predstavnici Vlade Srbije.
  • 04.12.2021
Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021