Vesti
Religija

Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu
Obeležavanje Svete Trojice u Skulanevu (Foto Kim)

Obeležavanje sabora počelo je svetom liturgijom koju je služio sveštenik Dragiša Jerinić.

"Okupili smo se danas ispred ovog hrama da proslavimo Sveta Trojicu, da zablagodarimo Bogu što nam je i u ova teška vremena za pravoslavne Srbe na Kosovu dao milost i blagodat da se danas okupimo u velikom broju. Prošle godine slavlje je bilo manje, zbog pandemije, zbog koje su neki naši srodnici stradali. Bog je na nas izlio blagodat i milost, te smo dočekali da danas proslavimo Sveta Trojicu u ovom svetom hramu", rekao je otac Dragiša u besedi.

Domaćin slave bila je porodica Milić iz Skulaneva, koja je deo slavskog kolača predala porodici Todić, narednim domaćinima.

"Ovo je značajan dan za moju porodicu i blagoslov za sve nas", kazao je naredni domaćin slave Miomir Todić.

"Praznik Svete Trojice je veliki dan za naše selo. Okupljamo se ovde svake godine i proslavljamo praznik tradicionalno sa rodbinom i prijateljima", rekao je Bojan Ćirković, meštanin ovog sela.

Praznovanje Sveta Trojice nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja. Potom sledi Petrovski post, koji ove godine počinje 28. juna.

U Skulanevu kraj Lipljana trenutno živi oko 150 Srba.Ostale vesti

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
  • 24.05.2022
Dan slovenske pismenosti i Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

  • 24.05.2022
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022