Vesti
Religija

Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu
Obeležavanje Svete Trojice u Skulanevu (Foto Kim)

Obeležavanje sabora počelo je svetom liturgijom koju je služio sveštenik Dragiša Jerinić.

"Okupili smo se danas ispred ovog hrama da proslavimo Sveta Trojicu, da zablagodarimo Bogu što nam je i u ova teška vremena za pravoslavne Srbe na Kosovu dao milost i blagodat da se danas okupimo u velikom broju. Prošle godine slavlje je bilo manje, zbog pandemije, zbog koje su neki naši srodnici stradali. Bog je na nas izlio blagodat i milost, te smo dočekali da danas proslavimo Sveta Trojicu u ovom svetom hramu", rekao je otac Dragiša u besedi.

Domaćin slave bila je porodica Milić iz Skulaneva, koja je deo slavskog kolača predala porodici Todić, narednim domaćinima.

"Ovo je značajan dan za moju porodicu i blagoslov za sve nas", kazao je naredni domaćin slave Miomir Todić.

"Praznik Svete Trojice je veliki dan za naše selo. Okupljamo se ovde svake godine i proslavljamo praznik tradicionalno sa rodbinom i prijateljima", rekao je Bojan Ćirković, meštanin ovog sela.

Praznovanje Sveta Trojice nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja. Potom sledi Petrovski post, koji ove godine počinje 28. juna.

U Skulanevu kraj Lipljana trenutno živi oko 150 Srba.Ostale vesti

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda. 
  • 25.07.2021
Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu

Pedesetak studenata iz Beograda i Banja Luke posetiće u narednih nekoliko dana srpske manastire i crkve, ali i kulturnoistorijske spomenike širom Kosova, prenosi RTV Puls. 

  • 20.07.2021
U Prizrenu obeležen praznik Sv. Nedelje

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača danas je proslavljen praznik Sv. Velikomučenice Nedelje u istoimenom hramu, zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

  • 20.07.2021
Danas je Kurban bajram

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 20.07.2021
Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

  • 14.07.2021
SPC i vernici obeležavaju Svete Vrače
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. 
  • 14.07.2021