Vesti
Religija

Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu
Obeležavanje Svete Trojice u Skulanevu (Foto Kim)

Obeležavanje sabora počelo je svetom liturgijom koju je služio sveštenik Dragiša Jerinić.

"Okupili smo se danas ispred ovog hrama da proslavimo Sveta Trojicu, da zablagodarimo Bogu što nam je i u ova teška vremena za pravoslavne Srbe na Kosovu dao milost i blagodat da se danas okupimo u velikom broju. Prošle godine slavlje je bilo manje, zbog pandemije, zbog koje su neki naši srodnici stradali. Bog je na nas izlio blagodat i milost, te smo dočekali da danas proslavimo Sveta Trojicu u ovom svetom hramu", rekao je otac Dragiša u besedi.

Domaćin slave bila je porodica Milić iz Skulaneva, koja je deo slavskog kolača predala porodici Todić, narednim domaćinima.

"Ovo je značajan dan za moju porodicu i blagoslov za sve nas", kazao je naredni domaćin slave Miomir Todić.

"Praznik Svete Trojice je veliki dan za naše selo. Okupljamo se ovde svake godine i proslavljamo praznik tradicionalno sa rodbinom i prijateljima", rekao je Bojan Ćirković, meštanin ovog sela.

Praznovanje Sveta Trojice nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja. Potom sledi Petrovski post, koji ove godine počinje 28. juna.

U Skulanevu kraj Lipljana trenutno živi oko 150 Srba.Ostale vesti

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021