Vesti
Religija

Obeležen Mitrovdan, gradska i hramovna slava Kosovske Mitrovice

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici, obeležavaju danas Sv. Velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatog kao Mitrovdan. Ovaj veliki praznik je gradska slava Kosovske Mitrovice.
Obeležen Mitrovdan, gradska i hramovna slava Kosovske Mitrovice
Hram Svetog Dimitrija u KM (Foto RKP)

Svetu liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služio je protojerej stavrofor Milija Arsović namesnik kosovskomitrovački, uz sasluženje sveštenstva ove crkve i uz pratnju crkvenog hora "Branislav Nušić".

Arsović je istakao da je današnji veliki praznik za sve u Mitrovici i najsvetiji praznik, jer ovde „imamo taj blagoslov da možemo uvek da se molimo za spasenje naše“.

„Da se radujemo ovome danu, i da se veselimo, kao što nam Bog danas dade ovako blagosloven i lep dan da ipak dođemo ovde u naš hram, da se pomolimo našem Sv.velikomučeniku Dimitriju, za zdravlje, za spasenje, za blagoslov, za opstanak našeg naroda, za zajednicu, za jedinstvo i za svaki blagoslov koji očekujemo od samog Gospoda Boga“, rekao je Arsović.

Podsetio je da se danas navršava 20 godina otkako litije idu gradom povodom sv. Dimitrija.

Prema njegovim rečima, prve godine je bilo svega dvadesetak ljudi i nekoliko ikona, a bilo je i mnogo naroda koji se zajedno molio.

„Ali je jako bitno da danas budemo u zajednici, na molitvu, na spasenje naše“.

Ove godine su zbog pandemije korona virusa izostala masovnija okupljanja na liturgiji, kao i tradicionalne litije kroz grad.

Nakon liturgije, usledilo je rezanje slavskog kolača.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić čestitao je Mitrovdan sveštenstvu hrama Sv. Dimitrija i svim građanima Kosovske Mitrovice.

"Svima želim dobro zdravlje pre svega, a koliko smo svi posvećeni tome, govori i to što danas, na nama jedan od najvažnijih dana u godini, nismo sabrani na liturgiji i litijama, da zajedno slavimo zaštitnika svog grada, čuvajući tako i sebe i druge od još uvek nepobeđenog virusa korona.

Naše nade i molitve okrenute su ka našem zaštitniku Sv. Dimitriju, i iskreno verujemo i nadamo se da ćemo sledeće godine u velikom broju okupljeni proslaviti ovaj sveti dan.

Naši preci su živote dali da bi mi danas u miru proslavljali krsne slave i čuvali svoj kulturni i nacionalni identitet.

Sva burna dešavanja kroz našu istorju nisu ih pokolebala, tako da i nama preostaje da sledimo put predaka i trpljenjem i strpljenjem pokažemo da smo dostojni da dočekamo i radost slobode, koja nam je virusom uskraćena, kako bismo zajedno slavili život i proslavljali naše svetitelje.

Opstanak i ostanak na ovim prostorima nemaju alternativu, i zato sam ponosan što i ako u nešto drugačijim okolnostima, svoje zaštitnike proslavljamo na svojim vekovnim ognjištima na svetoj srpskoj zemlji.

Poštovani sugrađani,u veri da ćete slavu proslaviti u krugu svoje najuže porodice, čestitam vam ovaj blagosloveni dan“, naveo je Spirić.

Zbog pandemije korona virusa, ove godine su izostale i Mitrovdanske svečanosti povodom obeležavanja gradske slave Sv. Dimitrija.

Rakić čestitao slavu

Povodom obeležavanja velikog pravoslavnog praznika posvećenog Svetom Dimitriju, predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je čestitku sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim vernicima i svim Mitrovčanima.

“U ime Srpske liste i svoje lično ime, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim Mitrovčanima, a posebno onima koji danas proslavljaju krsnu slavu Mitrovdan, čestitam današnji praznik u želji da ga proslave u zdravlju, miru, ljubavi i blagostanju", naveo je Rakić u čestitki.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022