Vesti
Religija

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište

Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište (Foto Fejsbuk Sava Janjić)

Otac Janjić podseća da je crkva u Samodreži sagrađena 1932. godine na istorijskoj lokaciji gde je Sv. Knez Lazar pričestio vojsku. Crkva je teško oštećena od strane albanaca i njena obnova nikada dije dopuštena od strane lokalnih alsbanskih vlasti.

Janjić napominje da su "crkvu lokalni kosovski Albanci pretvorili u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu", poručio je on.

"Međunarodno posredovanje za obnovu i zaštitu crkve do sada nije pomoglo", zaključio je iguman Janjić.

 

Another Serbian Orthodox church in Kosovo* from 1932 built on the historical location of a Serb medieval church was...

Posted by Сава Јањић on Среда, 14. април 2021.Ostale vesti

Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija od danas otvoreni za posetioce

Od danas u Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji dozvoljene su posete do pet osoba, navedeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

  • 10.05.2021
Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021