Vesti
Religija

“Novi manastiri i crkve su mesto radosti”

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je jutros prvu arhijerejsku liturgiju u novoosnovanom manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice, pred nekoliko desetina vernika i dece on je govorio o značaju svete liturgije kao i o našem prinosu Bogu koji od nas traži da na njegovu milost i dobrotu uzvratimo ljubavlju i služenjem prema Bogu i bližnjima.
“Novi manastiri i crkve su mesto radosti”
Služenje prve liturgije u manastiru

„Zato mi Bogu prinosimo naše molitve da bi gospod nas pogledao u našem podvigu u našem služnju", rekao je vladika Teodosije, posebno ističući značaj novoosnovanog manastira u koji, po njegovom blagoslovu, žive nastojateljica Irina i monahinja Hristina.

Osvrnuvši se na ukupan položaj našeg naroda i crkve vladika Teodosije je rekao:

„Tamo gde se strada Bog je prisutan, u stradanju se okrećemo prema njemu i tražimo od Boga zaštitu i pomoć. U vreme kada mnogi odlaze sa Кosova i Metohije, ne u veri i nadi već u očajanju novi manastiri i crkva su mesto nade i radosti. Tako je ovaj manastir koji je zaživeo poput sveće koja treba da svetli svima, uključujući i one koji su daleko evo u ovo mesto sada dolaze i oni koji nikada nisu čuli za njega, zahvaljujući podvigu naših sestara, njihovoj ljubavi i služenju Bogu i bližnjima“.

Hram Sv. Dimitrija podignut na temeljima crkve iz 14. veka obnavljali su eparhija i meštani zajedno sa svešteničkom porodicom Šmigić. Hram je živopisan, ranije, je izgrađen konak za narod a tokom protekle godine sagrađen je objekat za smeštaj monahinja čiju izgradnju je podržala Кancelarija za Кosovo i Metohiju.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020