Vesti
Religija

Nedelja mironosica svečano proslavljena u Visokim Dečanima

Nedelja mironosica, druga nedelja nakon Vaskrsa, svečano je proslavljena u manastiru Visoki Dečani.

Nedelja mironosica svečano proslavljena u Visokim Dečanima
Nedelja mironosica svečano proslavljena u Visokim Dečanima (Foto Tviter @DecaniMonastery)

Svetoj liturgiji prisustvovalo je preko 300 vernika iz raznih krajeva, a posebno mnogo dece, navedeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

„Ceo dan manastir posećuju gosti koji dolaze da se pomole u crkvi i poklone moštima Svetog Кralja Stefana Dečanskog. Srpske pravoslavne svetinje žive punim bogoslužbenim životom, uprkos tenzijama na Kosovu. Kada vernici prisustvuju bogosluženjima i posećuju naše svetinje, oni pokazuju važnost ovih mesta za sve nas, naš identitet i naš duhovni život. Svako okupljanje je prilika da se pošalje poruka mira i ljubavi, jer se na svakoj službi molimo za sve ljude i mir u svetu“, navodi se u objavi.

Otac Sava je u svojoj besedi, pored praznika Svetih žena mironosica i značaja uloge žena u istoriji Crkve, posebno istakao da „Crkva Hristova nije bilo kakva organizacija kao mnoge u ovom svetu, već pre svega svetotajinski događaj koji se projavljuje gde sveštenoslužitelj sa vernim narodom prinosi Evharistiju u Liturgiji na kojoj se svi verni pričešćuju svetim Tajnama i potvrđuju da su jedna zajednica i jedno Telo Hristovo“.

„Na svakoj Liturgiji prisutna je cela saborna (katoličanska) Crkva kao punoća sabranja svih u Hristu. Crkva kao kvasac zakvašuje celu tvorevinu i sve priziva i privodi u jedinstvo sa Bogom“, kazao je otac Sava Janjić.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023