Vesti
Religija

Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram

Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Džamija u Prizrenu (Foto Arton Konuša)

Trnava je u obraćanju građanima na Kosovu, pred veliki muslimanski praznik Kurban bajram, kazao da je to doprinos očuvanju javnog zdravlja.

"Verski praznici u našoj zemlji, posebno praznici, kao što je Kurban bajram, su najpopularniji praznici jer su oni duboko ukorenjeni u našu kulturu i tradiciju, kroz koji se očituje duhovno zadovoljstvo izvršavanja božanskih obaveza. Kao i bilo koji drugi praznik, i ovaj praznik prati poseta porodici, rodjacima i prijateljima, koje bi trebalo gajiti i praktikovati, ali ne ovog puta, tako da vas sve pozivam da rizikujete od širenja virusa, izbegavajte posete, izbegavajte tradicionalne pozdrave rukama i zagrljajima i izbegavajte okupljanja mnogih ljudi, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru“, naveo je Trnava.

On je pozvao građane da se mole Bogu da se smiluje svima koji su patili zbog korona virusa, da što je pre moguće izleči one koji su pogodjeni.

"Na nama ostaje da vodimo računa o sprečavanju i širenju ovog virusa na najorganizovaniji i najuporniji način“, kazao je on.

Naveo je da se on, čestitajući građanima praznik, moli Bogu za zdravlje, blagostanje, ljubav i harmoniju u porodicama građana.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022