Vesti
Religija

Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram

Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Džamija u Prizrenu (Foto Arton Konuša)

Trnava je u obraćanju građanima na Kosovu, pred veliki muslimanski praznik Kurban bajram, kazao da je to doprinos očuvanju javnog zdravlja.

"Verski praznici u našoj zemlji, posebno praznici, kao što je Kurban bajram, su najpopularniji praznici jer su oni duboko ukorenjeni u našu kulturu i tradiciju, kroz koji se očituje duhovno zadovoljstvo izvršavanja božanskih obaveza. Kao i bilo koji drugi praznik, i ovaj praznik prati poseta porodici, rodjacima i prijateljima, koje bi trebalo gajiti i praktikovati, ali ne ovog puta, tako da vas sve pozivam da rizikujete od širenja virusa, izbegavajte posete, izbegavajte tradicionalne pozdrave rukama i zagrljajima i izbegavajte okupljanja mnogih ljudi, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru“, naveo je Trnava.

On je pozvao građane da se mole Bogu da se smiluje svima koji su patili zbog korona virusa, da što je pre moguće izleči one koji su pogodjeni.

"Na nama ostaje da vodimo računa o sprečavanju i širenju ovog virusa na najorganizovaniji i najuporniji način“, kazao je on.

Naveo je da se on, čestitajući građanima praznik, moli Bogu za zdravlje, blagostanje, ljubav i harmoniju u porodicama građana.Ostale vesti

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
  • 20.10.2020
Kako Srbi treba da slave slavu
Ministar zdravlja Republike Srbije i patrijarh SPC pozvali su građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera.
  • 19.10.2020
Danas je Tomindan, po narodnom verovanju treba sedeti kod kuće
Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.
  • 19.10.2020
Danas je Miholjdan
Danas je Miholjdan, praznik posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku. Ovaj svetac se posebno obeležava u Velikoj Hoči gde se danas svečano završava berba grožđa.
  • 12.10.2020
Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020