Vesti
Religija

Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram

Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Džamija u Prizrenu (Foto Arton Konuša)

Trnava je u obraćanju građanima na Kosovu, pred veliki muslimanski praznik Kurban bajram, kazao da je to doprinos očuvanju javnog zdravlja.

"Verski praznici u našoj zemlji, posebno praznici, kao što je Kurban bajram, su najpopularniji praznici jer su oni duboko ukorenjeni u našu kulturu i tradiciju, kroz koji se očituje duhovno zadovoljstvo izvršavanja božanskih obaveza. Kao i bilo koji drugi praznik, i ovaj praznik prati poseta porodici, rodjacima i prijateljima, koje bi trebalo gajiti i praktikovati, ali ne ovog puta, tako da vas sve pozivam da rizikujete od širenja virusa, izbegavajte posete, izbegavajte tradicionalne pozdrave rukama i zagrljajima i izbegavajte okupljanja mnogih ljudi, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru“, naveo je Trnava.

On je pozvao građane da se mole Bogu da se smiluje svima koji su patili zbog korona virusa, da što je pre moguće izleči one koji su pogodjeni.

"Na nama ostaje da vodimo računa o sprečavanju i širenju ovog virusa na najorganizovaniji i najuporniji način“, kazao je on.

Naveo je da se on, čestitajući građanima praznik, moli Bogu za zdravlje, blagostanje, ljubav i harmoniju u porodicama građana.Ostale vesti

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

  • 09.08.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020