Vesti
Religija

"Ne smemo zaboraviti našu staru Srbiju, Kosovo i Metohiju"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je, u Božićnoj poslanici, da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.
Patrijarh Irinej (Foto RTS)


"Svojoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima", naveo u patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozvao i da "učinimo sve što do nas stoji" da višak raznih dobara ustupimo bližnjima koji oskudevaju i neophodna im je pomoćsvake vrste, a najviše u "bratoljublju".

"Ako se već Hristos radi nas ovaplotio i postao Bogomladenac, umro i vaskrsao, zar sva naša delatnost u svetu, kao odgovor i uzdarje Njemu ne bi trebalo da nas krasi i čini ugodnim Bogu", naglasio je patrijarh Irinej.

Kako je naveo, svima je za to potrebno smirenje i svest da smo saradnici Božiji i "ukrasitelji" Crkve. "Ako sav svet leži u zlu strasti i grehova, a stvarno leži, onda nijedan čovek da ne uzima učešće u njemu, to jest u delima tame. Na nebeski poredak stvari zavetovali smo se mi hrišćani, a ne na poredak bez Božjih nebesa i uprkos nebesima", naglasio je patrijarh Irinej.

Govoreći o slobodi, on je rekao da smo "slobodni onoliko koliko smo slobodni od greha" i da pokajanjem i smirenjem možemo da uzrastamo i u Božjim vrlinama.

"Ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju)", poručio je patrijarh i dodao da "prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića".

"Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike svih ostalih stratišta", rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je u poslanici ocenio i da "životni problemi naše današnjice, a izgleda, i budućnosti, često obeshrabruju, pa i iznenađuju".

U poslanici, patrijarh Irinej je ukazao da "i naš srpski čovek danas kao da je odlučio da činjenjem čedomorstva doprinese da se na Strašnom Božijem Sudu, čovečanstvo pojavi podeljeno, tako da jedan deo po brojnosti ubijene dece preovlada nad brojem drugog dela dece koja su se rodila i dobila priliku da žive".

"Očigledno da postoji i spremnost ustrojitelja novoga sveta da nam iz naših ruku istrgnu naš osveštani život u svakom pogledu, pa i u pogledu samih polova i hrišćanskog braka, i da nas uvedu tamo kamo ljudska misao i reč, delo i ljudska noga do sad nisu kročili", rekao je patrijarh Irinej.

SPC je najavila da će patrijarh Irinej služiti liturgiju na praznik Božić, u utorak u 9 časova, u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Na Badnji dan predviđeno je paljenje badnjaka ispred male Svetosavske crkve, u 16 časova. Takođe, tom prilikom služiće patrijarh Irinej.Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020