Vesti
Religija

„Nastavićemo da brinemo o hramu, ne želimo sukobe“

Hram Hrista Spasa je, kao i svaki drugi hram, svetinja i naša namera jeste da našim postupcima i delovanjem učinimo da taj hram bude kao i drugi hramovi molitveno mesto, kazao je danas vladika Teodosije.
„Nastavićemo da brinemo o hramu, ne želimo sukobe“
Vladika Teodosije i Marko Đurić (Foto Kim)

Nakon praznične liturgije u Gračanici, vladika je poručio da Srpska pravoslavna crkva ne želi ni sa kim da se sukobljava već da vodi brigu o svojoj imovini.

„Mi ćemo nastaviti da brinemo o hramu Hrista Spasa, ne želimo sukobe, najmanje na političkom nivou, a ni sa studentima. Mada smo tri dana čistili i radili i unutra i spolja, studenti su prolazili i apsolutno niko nije podigao svoj glas niti je nekome to zasmetalo, ali kada smo pokazali svoju odlučnost da brinemo o našoj imovini koja se nalazi u centru grada onda je to nekome zasmetalo“, kaže vladika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je veoma hrabrim postupak vladike, sveštenika, vernika vi pojedinih političkih predstavnika koji su odlučili da posle šesnaest godina skrnavljenja i razaranja očiste hram.

„Mislim da se prema svakom hramu ne treba odnositi kao prema predmetu političkih igara i manipulacija, već da treba da se prema svakom sakralnom objektu bilo pravoslavnom, bilo koje druge vere, odnositi sa dužnim poštovanjem. Mislim da su nažalost na ovom području predugo upravo pravoslavni objekti bili diskriminisani u tretmanu pojedinih političara i institucija. Očekujem, nadam se i zahtevam da se takav odnos promeni“, kazao je Đurić.

Đurić: Nesloga najveći neprijatelj

Đurić je, govoreći o povremenim sukobima unutar političkih predstavnika Srba i Srpske liste, kazao da na Kosovu nema mesta za neslogu.

„Često smo neslogom sami sebi bili veći neprijatelji i od onih koji su nam stvarni spoljni neprijatelji i vreme je da konačno naučimo lekciju iz prošlosti i iz tragične sudbine koju smo doživeli upravo zbog nesloge. Ovde na Kosovu i Metohiji nema prostora ni za milimetar nesloge, ali ima i te kako prostora za merenje kvaliteta svačijeg rada i za pozivanje na odgovornost“.

Đurić je kazao da je današnji praznik dobra prilika da pozove sve srpske predstavnike na zajednički rad i jedinstvo. Istakao je da bez Kosova i Metohije, Srbija i srpski narod ne bi imali sopstvenu budućnost.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023