„Nastavićemo da brinemo o hramu, ne želimo sukobe“

Hram Hrista Spasa je, kao i svaki drugi hram, svetinja i naša namera jeste da našim postupcima i delovanjem učinimo da taj hram bude kao i drugi hramovi molitveno mesto, kazao je danas vladika Teodosije.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vladika Teodosije i Marko Đurić (Foto Kim)

Nakon praznične liturgije u Gračanici, vladika je poručio da Srpska pravoslavna crkva ne želi ni sa kim da se sukobljava već da vodi brigu o svojoj imovini.

„Mi ćemo nastaviti da brinemo o hramu Hrista Spasa, ne želimo sukobe, najmanje na političkom nivou, a ni sa studentima. Mada smo tri dana čistili i radili i unutra i spolja, studenti su prolazili i apsolutno niko nije podigao svoj glas niti je nekome to zasmetalo, ali kada smo pokazali svoju odlučnost da brinemo o našoj imovini koja se nalazi u centru grada onda je to nekome zasmetalo“, kaže vladika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je veoma hrabrim postupak vladike, sveštenika, vernika vi pojedinih političkih predstavnika koji su odlučili da posle šesnaest godina skrnavljenja i razaranja očiste hram.

„Mislim da se prema svakom hramu ne treba odnositi kao prema predmetu političkih igara i manipulacija, već da treba da se prema svakom sakralnom objektu bilo pravoslavnom, bilo koje druge vere, odnositi sa dužnim poštovanjem. Mislim da su nažalost na ovom području predugo upravo pravoslavni objekti bili diskriminisani u tretmanu pojedinih političara i institucija. Očekujem, nadam se i zahtevam da se takav odnos promeni“, kazao je Đurić.

Đurić: Nesloga najveći neprijatelj

Đurić je, govoreći o povremenim sukobima unutar političkih predstavnika Srba i Srpske liste, kazao da na Kosovu nema mesta za neslogu.

„Često smo neslogom sami sebi bili veći neprijatelji i od onih koji su nam stvarni spoljni neprijatelji i vreme je da konačno naučimo lekciju iz prošlosti i iz tragične sudbine koju smo doživeli upravo zbog nesloge. Ovde na Kosovu i Metohiji nema prostora ni za milimetar nesloge, ali ima i te kako prostora za merenje kvaliteta svačijeg rada i za pozivanje na odgovornost“.

Đurić je kazao da je današnji praznik dobra prilika da pozove sve srpske predstavnike na zajednički rad i jedinstvo. Istakao je da bez Kosova i Metohije, Srbija i srpski narod ne bi imali sopstvenu budućnost.

Ostale vesti

 • Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane